България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шанс за живот с фондация "Майки за донорство"

Бебетата, родени с донорска яйцеклетка в България са над 1000

19.05.2017 | 10:55 Редактор: Василена Василева
Шанс за живот с фондация

Фондация "Майки за донорството" навършва три години. Те обче не броят рождени дни, а родените бебета. От 2014 година фондацията е потърсена от близо 3000 души от цялата страна, за да бъдат донори на репродуктивен материал. Бебетата, родени с донорска яйцеклетка в България са над 1000.

"Нещата се случват доста трудно", споделя Мариела Куртева, която е председател на фондацията "Майки за донорството" в студиото на "България сутрин". 

Тя допълни, че ин витро процедурите до скоро не бяга финансирани от държавния фонд, а едва преди няколко дни влезе в сила решението за отпадане на техния лимит.

"Непрестанно приканваме хората да ни търсят, а вече има и въведен ред, по който те могат да ни открият, след което ние от фондацията се заемаме с проучването и подготовката на донорите", уточни председателят на "Майки за донорството" пред Bulgaria ON AIR.

Както всяка манипулация, така и даряването на яйцеклетки крие своите рискове. На първо място се правят първични изследвания, а подходящи за процедурата са жени до 34-годишна възраст, раждали минимум веднъж. След това се прави хормонална инжекция, която служи за подпомагане на естествения процес на яйчниците в женския организъм, допълни още Мирела Куртева.