България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изборите - задължителни, последиците - неясни

Социологът Алексей Пампоров и Димитър Иванов коментират как ще гласуват българите в чужбина пред Bulgaria ON AIR

27.04.2016 | 11:23 Редактор: Луиза Божинова
Изборите - задължителни, последиците - неясни

До 50 изборни секции в една държава – такова предложение даде правителството вчера след поредните промени в Изборния кодекс, предвиждащи гласуването на българите зад граница да се осъществява само в консулства и посолства. Текстовете в кодекса предизвикаха вълна от недоволство, не само сред избирателите, а и сред партиите подкрепящи управлението.

"Много зависи как ще бъде организирано гласуването с тези секции", каза в "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR социологът Алексей Пампоров. "Във Великобритания имаше стотици секции, а сега ще има пет в най-добрия случай", пресметна той.

Във връзка с протеста снощи, при който имаше ударени полицаи и арестувани граждани, Пампоров каза, че протестът е бил твърде многоброен.

"Изглеждаше и странен, защото сред хората имаше и очевидно разпознаваеми фигури от Реформаторския блок", посочи той. "Не мога да кажа, че е режисиран, но не беше медийно известен", допълни той.

Във връзка с изказването му, че политическите партии искат да отвратят всички от гласуването, за да могат да векуват, социологът каза, че за съжаление механизмът с изключването от изборните списъци ще доведе точно до този ефект.

"Кой ходи винаги на избори? Твърдите електорати. Кой не ходи? Хората, които имат колебания, ангажименти. Опитът да кажеш: Ние задължително ви караме да гласувате, а ако не гласувате ви изключваме и тогава няма да ви търсим, е абсурден", отсече Пампоров.

На въпрос дали българите, които живеят в чужбина трябва да определят това, което се случва в страната, социологът каза: "Големият проблем при вземането на решения в конкретния Изборен кодекс е, че се вземат такива ангро, които засягат всички видове избори".

"Трябва да се прави разлика. Говори се за българите в чужбина, но българите в САЩ, които живеят от двадесет години там, не би трябвало да имат същите права с българите, които живеят в Европейския съюз", категоричен бе Пампоров.

Според него има много голяма разлика при българите, които живеят във Великобритания например, защото те няма нужда да гласуват на изборите за европарламент за български депутати, защото могат да гласуват за британски, понеже сме членки на ЕС.

В скайп връзка от Цюрих се включи Димитър Иванов, който вчера изпрати отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и други политици.

"Шокиращ е начинът, по който депутатите взимат решения. Изключително възмутително е да се отреже една част от нацията с такъв "елегантен" жест, това е кощунство", каза той.

"Реално погледнато, ако се види броят секции на среден брой избиратели в България, те са около 11 хиляди. Ако приложим чисто пропорционалния принцип в чужбина, ние имаме нужда от над 2000 секции, това е реалното число, което никой политик не иска да чуе. Защото има чисто логистични предизвикателства", посочи той.

"Реално изборите по света последните десет години се организират от българите в чужбина. Външно министерство и посолствата накрая казват, че те са го направили. Три от петте изборни секции в чужбина лично съм ги открил", посочи Димитър Иванов.

"Вчера беше казано в стенограмата, че България е пращала по трима служители в една такава Секционно избирателна комисия по света. Няма такова нещо! Те едвам един човек да командироват, а истината е, че ние можем и без него", настоя той.

По отношение на електронното гласуване Иванов каза, че то е бъдещето, но за да бъде направено както трябва, то би следвало да бъде въведено постепенно.

"Ще има нужда от период от няколко години, в който работещото дистанционно електронно гласуване и откриването на секции, трябва да вървят паралелно", категоричен бе той.

"Големият проблем, който излиза от тази стенограма и от всички послания, които се гледат е, че всички решения, които се взимат са неаргументирани", посочи социологът Алексей Пампоров.

"Няма предварителен анализ какъв ще е ефектът от това, което се предлага, какво ще се случи, кой ще бъде засегнат. Въпрос на философия е в кои избори какво, кой и как трябва да влезе".

Според него 50 секции за един щат в САЩ са малко, но за държава като Турция например може би са достатъчни.

В скайп връзка се включи и Мария Спирова от Лондон, която настоя, че не става ясно на какъв принцип ще бъдат изграждани тези 50 секции и какво поражда необходимостта те да бъдат толкова на брой.

"Защо не 40, защо не 60?", попита тя.

"Трябва да се види каква е диаспората в съответната страна", посочи Пампоров. "Защо трябва да определяме квота с брой секции, когато в някои страни има нужда от 60 секции, а в друга от десет?"

По отношение на референдума, социологът каза, че той не отсъства, а влезе с идеята, че трябва да се раздели, защото се явил страх от появата на нов политически субект, в лицето на Слави Трифонов.

"Ако тези 500 хиляди излязат и гласуват за Слави Трифонов това няма да е краткотраен политически проект, а ще бъде много ключово", посочи Пампоров.

"Парламентът си изми ръцете и каза, че президентът ще е онзи, който взима решенията. Това е опит да се избяга от политическа отговорност", настоя социологът.

 

Цялото интервю вижте във видеото: