Предизборната кампания на ГЕРБ остава 30 дни

Партиите ще са в правото си да правят кампания и за по-малко дни

26.04.2016 | 12:16 Редактор: Луиза Божинова
Предизборната кампания на ГЕРБ остава 30 дни

Предизборната кампания ще остане 30 дни, както е досега, а всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни, колкото те преценят.

Това каза председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента след среща на премиера Бойко Борисов с представители на партии, формиращи парламентарното мнозинство. На срещата бяха обсъждани промените в Изборния кодекс, предаде 'Фокус".

"Дебатът, който водихме, е по текстове, по които намираме общ консенсус. Искаме да ви запознаем с това, което е безспорно и по което имаме абсолютна консолидация. Всичко свързано с местна коалиция – ще се даде възможност да се регистрира местна коалиция, като се изброяват партиите, които я подкрепят и формират, без да се изписва наименованието, както досега. Това е формата и начинът да знаем кои са партиите, които формират тази местна коалиция, но да ограничим възможността за корпоративни коалиции, които се създават на местно ниво”, коментира още Цветанов.

Президентската институция ще решава кога да бъде проведен референдум, каза още той.

"Референдумът да бъде от правомощието на президентската институция, която да решава по събраните подписи и по решението, което има в парламента да насрочва референдума. Не е задължително да бъде с национален избор, но не е задължително да бъде отделно, така че това ще бъде от компетентността на президентската институция", заяви председателят на ГЕРБ.

Във връзка с обсъжданията за въвеждане на машинно гласуване, Цветанов посочи, че то е въведено експериментално във сега действащия Изборен кодекс.

"В момента министър-председателят е възложил на министърът на икономиката да провери какви са техническите възможности и то да бъде въведено за не по-малко от 500 избирателни секции и да бъде търсена възможност за машинно преброяване”, посочи Цветанов.

Министър-председателят Бойко Борисов излезе от срещата в парламента, без да направи коментар за дискусията, която се е провела при провеждането ѝ.