България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Образователните реформи – тласък за младите учители

Никой не трябва да си прави свободни съчинения с българската история, отсече пред Bulgaria ON AIR зам.-образователния министър Диян Стаматов

10.03.2016 | 09:09 Редактор: Мария Аладжова
Образователните реформи – тласък за младите учители

Реформите в образованието ще стимулират младите преподаватели да започват работа в сектора, смята зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

През последната година заплатите в образованието изпреварват минималния ръст, посочи той: "Тази тенденция ще бъде запазена, за да има повече по-млади кадри".

Заплатите на преподавателите с дългогодишен опит обаче, няма да бъдат променяни, добави зам.-министърът.

Стаматов, който беше директор на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София, преди да се присъедини към екипа на Меглена Кунева, посочи, че съвременните условия на труд на българските учители налагат и нови практики.

"Отмина това време, в което директорът трябва да бъде най-добрият педагогически кадър. Той трябва да бъде много добре икономически подготвен. Да отговаря на изискванията за комуникативност с обществото, в което живее, било то в малък или в по-голям град. Да има добри качества за предлагане на нови специалности. Не трябва да бъде толкова консервативен, колкото беше преди 25 години", каза той.

По думите му добрата подготовка на учебния материал също не остава по-назад в длъжностната характеристика на учителите. 

Според Стаматов българските автори, след актуализацията на учебните програми, съставят 56% от учебния материал по литература. 

Същевременно класическите произведения няма да отпаднат от учебниците, увери той и настоя, че крайните мнения покрай новите учебни съдържания по литература и история, са предизвикани от лошата комуникация по време на дебатите за образованието.

"Това, което разбуни духовете в страната ни, показва, че никой не трябва да си прави свободни съчинения по отношение на класически български автори и по отношение на класически акценти в българската история. Трябва да има защитена зона в учебниците", категоричен бе зам.-министърът.

След два дни ще бъдат окончателно утвърдени учебниците за 2, 6, 8, клас. В тях българската история и българските произведения са силно застъпени, посочи Стаматов.  

Другата промяна е в разделението на гимназиалния етап. До 10 клас учениците ще получават общообразователна подготовка, а от 10 до 12 клас – профилираща, по избор.