България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новият закон за образованието вече остарява, предупреди Сергей Игнатов

Обсъждането на новите образователни стандарти ще е на 19 март

07.03.2016 | 10:08 Редактор: Анисия Иванова
Новият закон за образованието вече остарява, предупреди Сергей Игнатов

Първите деца, които ще са първият плод на новия образователен закон, са тези, които ще завършат през 2018 - 2019 година или днешните седмокласници. Това обясни в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Според него динамиката и промените в училище са толкова големи и така бързо се случват нещата в системата, че в момента законът вече започва да остарява.

Важното е, че образователните стандарти тръгнаха, ако не ги одобрим, ще се блокира действието на новия закон, каза Игнатов, като припомни, че той е внесъл новия закон още през март 2012 г. и вече е трябвало той да заработи, защото "цялото общество губи от неговото бавене". Според изследване през 2025 година 50% от нещата, които сега се изучават в училище, вече ще са остарели, допълни той.

По отношение на промените в учебните програми Игнатов обясни, че е противник в 5 клас да се изучава древна история.

"Колкото са по-малки децата, толкова по-добре те могат да усвояват родната история. За тях древната история е твърде абстрактна. До 5-6 клас българското героичното минало трябва да присъства в училище чрез историята и българския език", обясни той.

Според директора на 99 детска градина "Брезичка" Иванка Харбалиева има промени в новите образователни стандарти - от 9 стават 7.
"Като образователно направление пада игровата култура. Това е основно средство и форма на работа в детската градина, присъства в цялото обучение, затова не се губи нищо", допълни тя.

Образованието е консервативна система, освен това учителското съсловие у нас е застаряващо и е нормално да има неприемане на някои от идеите в закона, смята директорката.

Тя обясни, че в закона са въведени нови форми на обучение - самостоятелна форма на обучение, почасово обучение.

До 18 март се очакват предложения за промените в новите образователни стандарти. Тяхното обсъждане ще бъде на следващия ден - 19 март, допълни директорката.