България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хр. Петров: ИД контролира над 5000 центъра с културно-исторически ценности

В Сирия е останал един единствен исторически център от пет

17.12.2015 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
Хр. Петров: ИД контролира над 5000 центъра с културно-исторически ценности

Към лятото на 2015г. ИД контролира повече от 5000 центъра, които представляват историческа и архитектурна ценност за световната култура. Това съобщи журналистът и изследовател Христо Петров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му в момента в Сирия е останал един единствен исторически център от пет.

"Проблемът не е само в материалните носители на тази култура, а че унищожавайки тези паметници по един или друг начин - дали с булдозери или чрез нелегална търговия и изнасянето им на световния пазар за антики - ИД преследва две основни цели - набавяне на ресурс за своята криминална дейност, а втората цел, която не е по-малко важна - заличаване на културното и историческо наследство на тези земи. Представете си тези хора, бежанците - те няма къде да се върнат, защото тази земя не е тяхната, паметниците на техните деди ги няма, гробищата, църквите, няма ги дори и джамиите. Това е първата негативна част, а след това и световната загуба." - обясни Петров.

В Палмира има паметници от римско време, коментира журналистът. По думите му там е концентрирана цяла човешка цивилизация. Търговията, която ИД развива е много добре организирана, добави Петров. Той поясни, че за търговията с антики ИДИЛ има пазар в Европа и в САЩ.

"Палмира е едно от петте места в Сирия обявено като световно съкровище на културата под егидата на UNESCO. Преди Палмира бяха унищожени Бостра, пазарът в Халеб, археологическият център в северна Сирия и какво остана - старата част в Дамаск, тоест останал е един единствен исторически център в Сирия от пет." - добави Петров.

 

"Първите години се плащаше 10% от стойността на съответния паметник - остава за ИД. През последните 6 месеца заради намаляване на прихода от търговия с петрол тази такса е увеличена на 30%. Другото интересно е, че ИД наема археолози - специалисти да работи за нея. Осигурява охраната за тези обекти, както и техника за тяхното откриване и разкриване." - съобщи журналистът

Това, което губим не е само от римско време, а там има паметници и места на културата, които бележат началото на цивилизацията в нашия свят, добави експертът по стара римска история проф. Диляна Ботева от Софийски университет "Св. Климент Охридски".

"Има обекти от 9 хилядолетие преди Христа и всички те са в сферата на военните действия и дори и да не се обект на таково целенасочено унищожение като в Палмира, те са обект на унищожение, защото там се взривява, там падат бомби. Ставаме свидетели на едно потресаващо унищожение на световното наследство. Никога не сме си представяли някога, че може да се случи нещо." - поясни проф. Ботева.