България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Н. Радулов: Реформа в МВР е нужна, но не трябва да се започне с промяна на заплатите

МВР постоянно се променя и реформата трябва да му осигури гъвкавост

10.11.2015 | 10:41 Редактор: Ирина Георгиева
Н. Радулов: Реформа в МВР е нужна, но не трябва да се започне с промяна на заплатите

Нужно е да се направи реформа в МВР, но това не означава, че трябва да се започне с увеличението или намалението на заплатите - това не може да бъде реформа. Това обясни експертът по сигурността Николай Радулов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му има много начини за реформа в МВР.

"Не е тайна, че има сериозно основание министерството да се реформира, но не виждам защо трябва да се започне от компенсациите и заплатите." - поясни Радулов.

Привилегии и заплати в МВР

В публичното пространство се твърди, че полицаите получават привилегии, но това не е така, смята Радулов.

"Ако направим снимка на времето, когато един полицай тръгне за работа докато се прибере, той непрекъснато е зает. Ако полицаят на улицата, оперативният работник или разследващият полицай, които имат над 40 дела месечно не произвеждат качествен продукт - има обяснение - голямата претрупаност, лошото управление и многото мъртви бройки - официално е, че те са твърде много, но дори и да си припомним статистиката на Bloomberg, че преди време в МВР са работили 54 000 души, но 27 000 от тях са били полицаи - тази цифра показва, че има много хора в системата, които не са реално полицаи." - коментира Радулов.

Реформа в МВР

Реформа в МВР трябва да се направи, но трябва да се има предвид, че това ведомство постоянно си променя формата, подчерта Радулов. Той уточни, че Вътрешното министерство постоянно се бори с престъпността, която е под много различни форми. По думите му МВР би трябвало постоянно да се променя, за да отговаря на оперативната ситуация.

Новият закон за МВР трябва да е рамков и да се дадат права на ръководителите от средно ниво гъвкаво да оперират със силите и средствата, смята Радулов. По думите му Вътрешното министерство има сериозен проблем с качеството на управление, защото се твърди, че 26 години се реформира, а това не е така.

"През всички тези години периодично със смяната на ново правителство се сменя и управленският състав до средно управленско ниво, а понякога и по-надолу. През 1992г.- 1994г. министерството беше почти деполитизирано, но след тези години това се промени." - припомни Радулов.

Това, което се случва в момента в МВР е обяснимо и трябва да се постигне стабилност, смята Радулов.

"Не бих казал, че е имало момент МВР да се доближава до желания модел. През годините на прехода се направиха много промени към добро като например стремежът да се изкарат всички дейности, които не са свързани с обезпечаването на гражданската сигурност. През годините обаче особено в предизборната обстановка в партийните листи на всички партии пишеше, че се стремят към децентрализация на МВР, но това не се случваше всеки път и се стигаше към по-голяма централизация. Така че никога не сме доближавали до желания модел." - припомни Радулов.

Експертът по сигурността също смята, че трябва да се вземат сериозни мерки за ограничаване на ресурса към хората, които не отговарят и не се занимават пряко с гражданите, а именно администрацията.

Чуйте целия коментар в следващото видео: