Станишев: Министър Горанов е тръгнал по пътя на Дянков

Една счетоводна операция не е никаква реформа, коментира още лидерът на ПЕС

09.11.2015 | 19:54 Редактор: Мариета Иванова
Станишев: Министър Горанов е тръгнал по пътя на Дянков

Всяка реформа е възможна, въпросът е да е умна реформа. С тези думи лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира  в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев събитията около сектор „Сигурност” през последната седмица. По думите на бившия  лидер на БСП една счетоводна операция не е никаква реформа.

Наистина министър Горанов е тръгнал по пътя на министър Дянков”, коментира още Станишев, допълвайки че някогашният заместник на първия финансов министър на Борисов следва политиката на предшественика си на орязване на средства.

„Към сигурността трябва да се отнасяш с достатъчно предвидимост,” коментира още лидерът на ПЕС. – „През 2009 година беше последното увеличение ( в сектора- бел.ред.) - по време на моя мандат”.

Той посочи още, че преди месеци правителството се  „хвалеше с изпълнението на бюджета”. – „И как се получава така, че няма пари, значи са похарчени за нещо друго”, обобщи Станишев. Той изтъкна, че не е чул смислено представяне на реформа в сектор „сигурност”.  – „Чух, че трябва да се орежат парите, но това не е реформа”.

Настоящото управление и цената, която БСП плаща

По думите на бившия лидер на БСП социалистическата партия винаги е плащала „цената и сметката” си. Според него „БСП трябва да показва повече самочувствие” и подчерта, че БСП „за последните 15 години е направила много повече, но не успява да покаже това”. Цента за КТБ по думите му е платена още на парламентарните избори още през 2014.

Станишев определи настоящото управление като „управление на статуковото, на задкулисието и на сделката- на всички, които са в този кюп”. По думите му „сделката понякога надминава 4 партии и достига до 6. – „Всичко е сделка- някой получава някакво парче, някаква сделка”, коментира той.

По думите му е очевидно, че ДПС е с „единия крак във властта” и това изтъкна той може да се види от начина на гласуване в парламента.

Според него настоящото управление „не може да произведе промяна, която много хора очакваха, и не може да произведе политика, защото всичко е сделка”. По думите му обаче „авторитарен режим” трудно ще бъде постигнат, защото няма достатъчно подкрепа за целта, но „победите” по думите му отваря път за подобна тенденция.

„Истинският проблем е че се превръщаме в едно блато в социален и икономически план”, посочи Станишев.

„Хората трябва да имат право да избират между различни интереси”, коментира още лидерът на ПЕС и подчерта, че именно в този контекст  левицата трябва да търси решения и отговори на въпроси.

Местните избори

Толкова безобразно проведени избори България не е видяла, заяви още Станишев. - „14% невалидни бюлетини - около 460 хиляди,  при малко над 3 млн. е невиждано”, коментира още той.

Сред ключовите въпроси, на които БСП следва да отговори, Станишев посочи:

  • БСП ще продължи ли да се занимава със себе си или с обществото?
  • БСП, след като е взела решение да бъде в опозиция- ще бъде ли ясна, безапелационна, за да има възможност за избор?
  • Готова ли БСП е да се отвори към обществото? Ще работи ли само за симпатизантите си или ще работи ли с активната част от обществото?

Протестите в Румъния

В контекста на протестите в Румъния и подадената оставка на кабинета на Виктор Понта Станишев подчерта:  ‘Политиката става все по-сложна. Информационното общество, начинът, по който хората формират мнението си, прави работата на политици всеки ден изпитание”.

Конфликтът в Близкия Изток

По отношение на кризата в Близкия Изток Станишев посочи, че конфликтът не може да бъде решен без участието на Русия, Ливан, Турция и част от страните в Персийския залив. Той призова Европа да бъде водеща в този процес, „както беше при иранската сделка, защото това е гигантска трагедия за региона и света като цяло”.