Правителството отменя промените в социалния пакет на полицаите

Законодателните промени, касаещи МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации, поясни министър Бъчварова

08.11.2015 | 11:02 Редактор: Ирина Георгиева
Правителството отменя промените в социалния пакет на полицаите

Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след среща със синдикатите на служителите на МВР, предаде агенция "Фокус". 

"Това, което се разбрахме е да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник (9 ноември) с представители на синдикалните организации и работна група, формирана от комисии в парламента. В НС в момента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР." - поясни председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Менда Стоянова и зам.-председателя на НС Димитър Главчев потвърдиха, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор "Сигурност".

Министър Бъчварова призова за разум служителите на МВР и да преценят дали след решението, взето на 8 ноември сутринта ще излязат на протест.

"Дали го приемат и ако решат да излязат на протест да се държат като служителите на МВР, които защитават своите права." - допълни министър Бъчварова.

Протестът на служителите на МВР е организиран по законовия ред, подчерта вътрешният министър.

На срещата между ръководството на МВР и синдикалните организации не е обсъждано в детайли това, с което ще се започне като реформа в МВР, посочи още министър Бъчварова.

"Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси, детайлите ще бъдат уточнени от техните представители - синдикалните организации на МВР оттук нататък в разговорите. Ще търсим по-дългата перспектива на реформата в МВР." - допълни тя, цитирана от агенция "Фокус".

Повече подробности, в репортажа на Пролетина Съботинова: