Тихомир Стойчев: Протестите могат да доведат до предсрочни избори

Според него дупките в бюджета са основна причина за възникналите в системата проблеми

09.11.2015 | 11:52 Редактор: Мария Аладжова
Тихомир Стойчев: Протестите могат да доведат до предсрочни избори

Безрезултатни преговори и предсрочни избори - такава е прогнозата за резултата от полицейските протести на експерта по сигурност Тихомир Стойчев. Той гостува в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, където изрази съмнения относно положителния изход от полицейската криза в страната. Според него служителите на МВР са в правото си да изискват полагащите им се социлани придобивки, поради което масовите недоволства в страната ще се усилват. 

По думите на Стойчев, системата е ощетявала служителите 25 години, а привилегии са получавали онези, които се молят на правилната църква. Той оправда полицейските протести с крайна демотивация, кореняща се именно в начина на управление в системата.

Някой иска да превърне полицията окончателно в една послушна маша в ръцете на политическите елити, които за 25 години показаха, че не всъщност не могат“, категоричен беше експертът. 

България от 80-те с 20 пъти по-ниско ниво на престъпност, отколкото в Швеция

Качеството на работата в МВР през последните години се е влошило чувствително, заяви Стойчев. За съществена част в системата, той определи младшите районни инспектори. По негови думи, това са хората, които пренасят искането на обществото към ръководството на държавата. Експертът по сигурността заяви, че управляващите, ръководени от собствени мотиви, не са заинтересовани да има силни служби за сигурност.

Няма да има реформа, защото нямат капацитет да я проведат хората, които сега я предлагат, допълни той.

Стойчев, подобно на психолога Росен Йорданов, изрази съмнения относно ефективността на пресцентъра на МВР, като уточни, че в кризисни ситуации като тази, комуникацията с гражданите не трябва да се осъществява единствено от главния секретар. 

За финал на разговора, Тихомир Стойчев изрази увереност, че преговорите няма да доведат до резултат, заради дупките в бюджета, които по негови думи няма как да бъдат запълнени. 

Целия разговор чуйте в следващото видео: