България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лимитите при финансирането на болниците ограничават достъпа на пациентите до лечение

Няма как едно заболяване да се определи като спешно, а друго като не толкова спешно, изтъкна в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер директорът на болница "Хигия" доц. д-р Стайко Спиридонов

08.04.2015 | 11:01 Редактор: Радослава Димитрова
Лимитите при финансирането на болниците ограничават достъпа на пациентите до лечение
Налагането на финансови тавани на болниците ще ограничи свободата на достъпа на пациентите до болничните заведения. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер доц. д-р Стайко Спиридонов. По думите на д-р Спиридонов тавани на финансирането има от 5 години, но досега е имало възможност надлимитните лечения да се заплащат.
 
Според него и частните, и общинските болници сами се справят с финансовите си проблеми. Разлика има само в мениджмънта на отделните лечебни заведения. Пациентите са тези, които трябва да определят колко болници са необходими, допълни още директорът на болница "Хигия“. По думите му не е важно колко са болниците, а е от значение броят на болничните легла в даден регион. Най-доброто, което може да се направи според д-р Спиридонов е здравната каса да покрива цялото финансиране, а пазара да е свободен.