България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Иванов: Финансовото разузнаване у нас може да проследи липсващите пари от КТБ

Нужен е нов закон за финансовото разузнаване и мерките за изпиране на пари

23.03.2015 | 12:36 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Иванов: Финансовото разузнаване у нас може да проследи липсващите пари от КТБ

Липсващите пари от КТБ могат да бъдат проследени чрез Бюрото за финансово разузнаване. Това обясни първият му директор доц. Николай Иванов в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите му обаче институцията в момента не е в най-добрата си позиция и форма. Това, че се намира в ДАНС създава доста проблеми, допълни доц. Иванов.

"Финансовото разузнаване е институция, която работи изключително по доклади от задължените лица, в които обаче влизат и надзорните органи. Второто, което е - финансовото разузнаване е звеното, което променя и обработва информация банкова тайна без санкция на съда, изключително полезно и обменя информация директно с всички финансови разузнавания по света. Въпросът стои в това, че финансовото разузнаване няма право на самосезиране, тоест то трябва да бъде сезирано. Примерно от съответната банка, от квесторите, които са видели нередности и тогава започва да обменя информация в рамките на едно груп. " - обясни доц. Иванов.

Според доц. Иванов в ситуацията с КТБ се наблюдават "стари практики за източване на банки, които битуват у нас още от преди години"

"Когато имаме източване, когато  имаме банкови измами, следва да знаем, че тези измами не се правят сами за себе си - те се правят за пари, а те се сублимират и се намират някъде. Следователно тези пари ще подлежат на изпиране и тук е разковничето. Никой няма да ги сложи в буркани и да ги зарови в градината си,нали? Техните следи не са изгубени и могат да бъдат открити, но въпросът е дали могат да бъдат възстановени." - коментира доц. Иванов.

При едно работещо финансово разузнаване не би се стигнало до сегашната ситуация, подчерта експертът. Според него е нужен нов закон за финансовото разузнаване и мерките за изпиране на пари.

Чуйте коментара на доц. Николай Иванов за проверките на КТБ в следващия видео материал: