Доц. Николай Иванов: Депутатите да помислят за криминализиране на банковата измама

Финансовото разузнаване може да бъде дясна ръка на прокуратурата, коментира основателят на Бюрото за финансово разузнаване у нас

19.11.2014 | 12:05 Редактор: Мариета Иванова
Доц. Николай Иванов: Депутатите да помислят за криминализиране на банковата измама

Депутатите следва да помислят за криминализрането на банкова измама, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air доц. Николай Иванов, първият директор и основател на Бюрото за фианнсово разузнаване и настоящ заместник-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

„След банковата криза 1996 г. малко неглижирахме наказателните санкции. В САЩ банковата измама е криминализирана, попада в най-високия ранг престъпления-федерално престъпление, санкциите са най-много до 1 млн. долара глоба, не повече от 30 години затвор или и двете. Струва ми се, че  и депутатите тук следва да помислят за криминализиране на банковата измама“, коментира Иванов. 

Неговото мнение е, че банковата измама е изключително тежко престъпление, поради факта, че е заплаха за самата финансова система.

Той обаче подчерта, че хората не бива да се поддават на паника, като масово изтеглят спестяванията си, тъй като при подобен сценарий ще навредят на икономиката и оттам на самите себе си.

Иванов подчерта, че при създаването на структурата за финансово разузнаване  е била към Министерството на финансите, докато сега е към ДАНС. Той допълни, че финансовото разузнаване е „член на ЕГМОНТ ГРУП- световната група на финансово разузнавателните звена, където се обменя такава информация“. В този смисъл структурата би могла да е дясната ръка на прокуратурата – или много бързо и лесно да достига до търсената информация за извършени измами. За предоставянето на информация обаче, за която действа банкова тайна е необходимо да бъде предоставено съответно разрешение от излъчващата страна, коментира още Иванов.

Според него  голяма част от липсващите пари в КТБ могат да бъдат открити. - „Парите не изчезват. Те са някъде- или като активи, или като имущество, но са някъде“, посочи още Иванов.

На въпрос на водещата Йоанна Николова дали могат да бъдат върнати, той коментира, че това зависи от „договореностите за обмяна и разпределение на конфискуваното на имуществото“.

Според Иванов имаме законов ресурс това да бъде направено.