Левон Хампарцумян: Фалитът на КТБ няма да се отрази сериозно на икономиката

Ако икономиката се развива добре, кредитите ще поевтинеят, коментира още банкерът

14.11.2014 | 21:36 Редактор: Мариета Иванова
Левон Хампарцумян: Фалитът на КТБ няма да се отрази сериозно на икономиката

Фалитът на КТБ няма да се отрази сериозно на икономиката, коментира в предаването Денят On Air главният изпълнителен директор на Unicredit Bulbank и председател на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Той се мотивира като подчерта, че действително КТБ е кредитирала много, но в същото време тесен кръг лица, което по думите му ограничава и последващото отражение върху икономиката.

Хампарцумян  коментира още, че при всички случаи при казуса с КТБ става въпрос за не особено добри бизнес практики. Според него обаче, е малко „прекалено всичко да се стоварва на главата на БНБ, защото най-големите виновници са тези, които са го направили, но освен БНБ, имаме данъчни, имаме финансови инспектори и друг тип разузнаване”.

Според него решението да остане или да подаде оставка гуверньорът на БНБ е лично, „но не бива да се прави и под очевиден политически натиск”.

Хампарцумян подчерта още, че „продължаваме да имаме изключително консервативна банкова система, но след като има такива, които да я пробият, би следвало да се замислим за приложението на регулациите”.

Той посочи още, че най-евтиният вариант за попълването на Фонда за гарантиране на влоговете е чрез държавен заем. 

По повод присъединяването към Единния банков съюз той посочи, че по-важен е самият процес, който е свързан с това, че процесите ще станат по-видими.

„Светът е тръгнал към една по-голяма прозрачност на банките”, коментира още Хампарцумян и допълни, че мистерията около банките е изчезнала след 2008 година.

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев как оценява 25-те години преход, банкерът отговори, че „днес българската икономика е три пъти по-голяма в сравнение с 90-та година”.

По думите му с развитието на икономиката кредитите ще поевтинеят.

„Големият ръст не води автоматично до благоденствие на всички,” коментира още банкерът. Според него „богатството трябва да бъде разпределено по-равномерно, но не чрез ограничаване на богатите да забогатяват, а като се създадат възможности и за по-малко квалифицираните”.