България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Васил Кендов: Юристите да кажат дали цесиите на депозитите в КТБ са законни

От икономическа гледна точка цесията по казуса КТБ не е приемлива, смята Кендов

14.11.2014 | 11:38 Редактор: Ирина Георгиева
Васил Кендов: Юристите да кажат дали цесиите на депозитите в КТБ са законни

Юристите трябва да се произнесат дали цесиите на депозитите в КТБ са законни. Това каза в Сутрешния блок на България Он Ер председателят на Асоциацията на потребителите на банкови услуги Васил Кендов. Според него, от икономическа гледна точка цесията по казуса КТБ не е приемлива.

"Ако оттук нататък кажем - да, цесиите са законни и вие ще застанете на края на опашката като вложители, мисля, че малко ще се загуби смисъла от думичката "цесия". Това е както ти цедираш права, така и задължения, тоест това вече не влиза в правата на човек, който вече има влог, така че тук вече юристите трябва да кажат дали тази тънка граница е приемлива или не, но от икономическа гледна точка за мен не е съвсем приемлива, защото пак казвам, че когато цедираме едно задължение аз приемам както правата, така и задълженията по него. В момента ще се окаже, че поемам само задълженията." - обясни Кендов.

Нужен е механизъм, който ще върне доверието в банковата система и това трябва да е изцяло нов орган, с нови лица и с форма на граждански контрол.

"Виждаме, че БНБ не работи. Тя е абдикирала от някои от функциите си, от контрола на банките. Тоест БНБ гледа едни отчети и резултати, но не и как те са постигнати - с цената на какво и със сметката на кого. Обикновено това е за сметка на потребителите - това, което виждаме в момента." - заяви Кендов.

Изводът от казуса КТБ е, че е задължително да се въведе финансов омбудсман, но това да стане с доверие и да има обществен контрол над него. Хубаво е да бъде въведена институция с контролни органи, но извън БНБ, която да контролира моментът преди отпускането на кредит или преди постъпването на взаимоотношения с банката, коментира Кендов. 

Чуйте: