България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мария Накова: До правен хаос и дела срещу държавата ще доведат промените в Закона за банковата несъстоятелност

Сделки със задна дата ще могат да се атакуват

20.03.2015 | 12:30 Редактор: Ирина Георгиева
Мария Накова: До правен хаос и дела срещу държавата ще доведат промените в Закона за банковата несъстоятелност

До правен хаос и дела срещу държавата ще доведат приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност. Прогнозата е на адвоката Мария Накова от Софийската адвокатска колегия. Според нея този закон допринася за икономическа и правна несигурност. Сделки със задна дата ще могат да се атакуват.

"Да, може да се достигне до правен хаос, тъй като това, което се налагаше в обществото като мнение през последните дни е, че се цели едно бързо удовлетворяване и една бърза процедура по банковата несъстоятелност на КТБ, но се пропуска един важен момент, че тези цесии са направени съобразно закона и ако квесторите са имали задължения по тези цесии, които бяха извършени като беше отнет лиценза на КТБ, тяхното задължение се състоеше в това да регистрират и осчетоводят извършването на тези договори." - коментира Накова.

Справедливото удовлетворяване на всички кредитори ще бъде сред основните задачи и приоритети в работата на всички синдици, смята Накова. Според нея в момента не е детайлизиран и начинът, по който са написани промените - те дават възможност за различно тълкуване като например "наши и ваши цесии".

"Начинът, по който е допусната промяната води до тази възможност за тълкуването на "наши" и "ваши". Стига се до една несигурност и в правния мир какво ще стане. Несигурност на различните клиенти, кредитори на банката. Според мен много по-задълбочен резултат може да се стигне, защото няма ли я тази сигурност, нямаме я и в икономическия оборот." - обясни Накова.

Чуйте коментара на Мария Нанова за опазването на активите на КТБ и проверките на синдиците в следващия видео материал: