България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шоколадът като подарък за празниците

Белгийският шоколад е най-вкусен

25.12.2014 | 11:37 Редактор: Ирина Георгиева
Шоколадът като подарък за празниците

Шоколадът е чудесен подарък за празниците. Традицията да се подарява шоколад и стара, той е пожелание за щастие, за поздравление, за късмет, за извинение. Един шоколад казва много. Това коментира Анна Василева, управител на Шоколадова къща "Валентинов" Сутрешния блок на България Он Ер. По нейни думи най-добрият шоколад в света е белгийският, а след него се нарежда този от Италия, Швейцария, Франция, Англия, както и от САЩ.

Черният шоколад и този направен с шоколадово масло е подходящ за времето на постите, отбеляза Василева. По нейни думи качественият шоколад трябва да е без изкуствени оцветители и стабилизатори.

"Качественият и хубав шоколад се произвежда от 70% какаови продукти, в това число и какаовото масло, съвсем малко захар и 1% лецитин и естествен екстракт от ванилия. Докато масовият продукт е с около 11 - 12% продукти, много количество захар и отново лецитин и изкуствена ванилия. Това е голяма разлика, както и в цената." - сподели тайната Василева.

Традицията да се подарява шоколад датира от XVIII век, коментира Василева. По нейни думи първоначално по-богатите са подарявали от сладката храна, а след това и по-бедните. Има различни начини за поднасяне на шоколад, сподели Василева.

"Той може да бъде поднесен от два бонбона до килограм, от дървена кутия, бонбони, строени в елхичка. Има и различни видове - бял, черен, кафяв, с лешници. Има над 70-80 вида пълнежи, шоколадови фигурки." - допълни Василева.

В България най-масово се търси млечният шоколад, след това черният и по-малко белият, коментира Василева. По нейни думи в последно време има интерес към по-екзотичните вкусове като джинджифил, черен чай и кафе.

Василева е категорична, че за всеки празник може да се подари шоколад - Коледа, Свети Валентин, Великден, сватби, за рождени дни. 

Чуйте: