Шоколадът - пазар за милиони

21.12.2011 | 12:12
Шоколадът - пазар за милиони

350 млн. лева-на толкова възлиза шоколадовият пазар в България -Храна на боговете - така в превод се нарича дървото Теоброма какао, от чийто плодове се добива какаото за шоколада. От сладко удоволствие той отдавна се превърна в бизнес. Шоколадовият пазар у нас възлиза на около 350 млн. лева. В сравнение с Хърватия у нас се яде три пъти по-малко шоколад. Консумацията на шоколад в България е между 20 и 50 грама на ден на човек, докато в Европа е между 30 и 90 грама. Ясно е, че палмата на първенството се държи от Швейцария.

37 долара за два от най-скъпите шоколадови бонбони - Швейцарска компания пусна на пазара най-скъпите шоколадови бонбони, покрити с 24-каратово злато, което може да се яде, предназначени за особено тържествени случаи. Два бонбона струват 37 долара.

22 000 паунда  струва най-скъпия сладкиш от  шоколад - Най-скъпият десерт в света съдържа всички символи на лукса,  висококачествен шоколад, шампанско, злато и диамант. Оформеният като яйце на Фаберже сладкиш струва 22 000 паунда и чака богат купувач.

ОБРАТНО