България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христина Христова: Стабилна пенсионна система се постига с политическа воля

Пенсионната система ще е добре, когато има икономически растеж, работни места и добри заплати

12.12.2014 | 10:11 Редактор: Ирина Георгиева
Христина Христова: Стабилна пенсионна система се постига с политическа воля

Пенсионно-осигурителната система ще бъде стабилна, когато има икономически растеж, добре работеща икономика, устойчиви работни места и добри заплати. Това заяви бившият социален министър Христина Христова В Сутрешния блок на България Он Ер. Според нея се нуждаем от нова обществена дискусия и от нов обществен договор, свързан с тази система. Христова припомни, че през 2000 г. насам беше направена шокова реформа на пенсионната система, въпреки това тя не е в добро състояние – само за тази година дефицитът е около 3 млрд. лв. 

"Това на практика е осигурителна система, тъй като осигурителните вноски, които внасяме в определен месец, трябва да стигнат за пенсии в следващия месец. Само че те не са достатъчни, а са само 40%. Очевидно имаме сериозен проблем с финансовата устойчивост на системата. Въпросът е как да имаме поносима цена на пенсионната система. Тя не може да функционира на всяка цена. Първо осигурителните вноски - синдикатите пак заговориха, че трябва да се увеличат. Някак си се премълчава, че пенсионно-осигурителната вноска е 29,8%, платена от рабоника, работодателя и държавата. Една трета от дохода на човека всеки месец се внася за неговите пенсионни права след време." - отбеляза Христова.

Повишаването на минималните прагове, на които ще се осигуряват земеделските производители и тютюнопроизводителите, тъй като трябвало да има равнопоставеност, е в добра посока, смята Христова.

„Увеличава се максималният осигурителен доход от 2400 на 2600 лв., като добавим, че и минималните осигурителни прагове се увеличиха за 2015г. от протеклото договаряне, както и от административната мярка за недоговорените, която предприе социалният министър - те са 4,4%, така че изземват се отново доходи, свързани с осигуряването на човека за пенсия. Ето защо аз казвам, че това не е реформа. Трябва да се направи нов анализ дали тази система ще може ли да работи в бъдеще.“ - препоръча Христова.

Факторите, които влияят негативно върху пенсионната система, са липсата на висок икономически ръст, недостатъчно добро възнаграждение, мащаба на сивата икономика е сериозен -30-35% ,продължаващата миграция на млади хора, както и демографската ситуация.

"Експертите по пенсионни системи казват, че благоприятното съотношение е четирима работещи да внасят вноски за един пенсионер, а при нас съотношението е 1:1." - обясни Христова.

Христова не е оптимист, че ще има политическа воля да се предприемат тези болезнени стъпки, за да се стабилизира пенсионната система.

Чуйте: