България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йордан Божилов: Сектор Сигурност не е добре структуриран

Заплаха за сигурността у нас е регионалната и енергийната несигурност, както и въпросите, свързани с тероризма

11.11.2014 | 12:47 Редактор: Ирина Георгиева
Йордан Божилов: Сектор Сигурност не е добре структуриран

Заплаха за сигурността у нас е регионалната и енергийна несигурност, както и въпросите, свързани с тероризма - това, което се случва в Близкия Изток. Това коментира Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него има и вътрешни заплахи и те са както демографските проблеми, така и това, че сектор Сигурност у нас не е добре структуриран.

"Секторът за Сигурност е един от сложните сектори, който изисква наистина много инвестиции. Аз не бих казал много инвестиции, колкото разумно харчене. Всичките средства трябва да бъдат много добре разпределени по приоритети, да се направи баланс за разпределение на средства между различните елементи на националната сигурност и като купуваме средства за въоръжените сили трябва да се мисли, че все пак секторът е интегриран и трябва да се мисли, как те могат да бъдат използвани и за други елементи като МВР, Гранична полиция и т.н." - обясни Божилов.

Според Божилов Балканите извървяха един много дълъг и тежък път на преход.

"Повечето от страните са членки на ЕС и на НАТО или пък кандидат-членки и направиха много сериозни реформи вътре в тях. Балканите могат да служат на един модел на регионално развитие на сигурността, на подобряването." - допълни Божилов.

Божилов анонсира и третата годишна конференция по сигурността. Тя е организирана от Софийски форум за сигурност и БАН. Ще се проведе на 13 и 14 ноември 2014 г. в Централния военен клуб, допълни Божилов.

"Амбицията на третата годишна среща по Сигурността, организирана от Софийски форум за сигурност и БАН, е да обхване пълният спектър на проблемите, пред които е изправена България, регионът на Черно море, както НАТО и ЕС. Тоест ние ще направим анализ на това какви са рисковете и заплахите, включително и тези, които произтичат от други близки региони и така да кажем Близкият изток. Заплахите от тероризма, от кибертероризма, от ебола. Тоест това е един много по-широк спектър от теми, които ще дискутираме." - допълни Божилов.

Чуйте: