България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мартин Димитров: Правилно е намалението с 50% на бюджетните разходи

11.11.2014 | 11:04 Редактор: Ирина Георгиева
Мартин Димитров: Правилно е намалението с 50% на бюджетните разходи

Предложението на финансовия министър Владислав Горанов да се намали с 50% актуализацията на бюджета разходите е правилно решение. Това заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок в Сутрешния блок на България Он Ер. Съкращението на разходната част е единственият път за стабилизирането на икономиката, посочи още Димитров. 

ървите действия на финансовия министър са правилни. Разбира се без намаление на разходите не може да има стабилизиране на бюджета и това е път, който не може да бъде изминат. Друг е въпросът, че до края на годината има наистина малко време и тази стъпка от 120 млн. се предлага на мен ми изглежда доста разумна." - обясни Димитров.

Според Димитров обаче по-голямо предизвикателство е какво се прави за бюджета за 2015 година.

ори в предложението, което днес ще бъде подкрепено за актуализация на бюджета, очаквания дефицит е 3,7% от БВП, който надхвърля българските и европейски изисквания и ще започне процедура по свръхдефицит ЕК спрямо България. Единственият изход от тази ситуация е 2015 е дефицитът да бъде под контрол, за да може да се създадем добра инвестиционна среда, без която не може да раздвижим българската икономика." - подчерта Димитров.

Реформаторският блок не подкрепят внесения от БСП законопроект за отмяна на плоския данък. Левицата предлага доходът до 340 лева на физическо лице на месец да не бъде облаган с данъци, а за парите от 340 до 1000 лева данъкът да е 10 на сто. Плоският данък може да е сред първите изпитания на новото правителство, тъй като вицепремиерът Ивайло Калфин, заяви, че ще подкрепи предложението на БСП за отмяна на 10-процентовия налог.

Пълният коментар в следващия видео материал: