България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Борислав Гуцанов: Отношенията между Русия-Украйна и САЩ-Европа ще окажат влияние върху българската икономика

11.11.2014 | 10:52 Редактор: Ирина Георгиева

Отношенията между Русия-Украйна и САЩ-Европа ще окажат влияние върху българската икономика. Това прогнозира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air представителят на варненския съвет на БСП Борислав Гуцанов. Според него много е важно до колко са подготвени новите български министри.

"Министърът на енергетиката е едно име, на което пожелавам успех от сърце - на тази дама. Никой до сега обаче не я е виждал в тази област какво и как тя може. Дано да не съм прав и моят скептицизъм да бъде бързо опровергана от министъра." - коментира Гуцанов.

Гуцанов смята, че министърът на икономиката, с първите си изказвания също не буди доверие.

"Докато средствата, парите изискват спокойствие и предсказуемост, така че веднъж международната обстановка е твърде сериозна. Ако тя не бъде успокоена и от българските министри и българския кабинет като цяло, то тогава има опасности." - допълни Гуцанов.

 

Гуцанов коментира и внесения от БСП законопроект за плоския данък, за който АБВ заявиха, че ще го подкрепят.

"По-справедливо е това предложение, което се внася от наша страна - да не е плосък данък за всичко, а той да се запази като 10% граница за икономиката и за бизнеса. Да се запази до едни сравнително високи доходи на нивото на България, но вече преминавайки една граница над 5000-5500 лева спрямо изчисленията, които ще се направят на минималните работни заплати вече да има прогресивност пред облагането, защото в крайна сметка справедливостта е изключително важна. Аз мисля, че тези 25 години един от елементите, който най-много липсва в нашето политическо и обществено пространство е именно справедливостта и това обезверява хората. Това е част от тази справедливост." - допълни Гуцанов.

Чуйте: