Камерън предупреди за нови санкции срещу Русия

/Коригирана/

11.11.2014 | 10:08
Камерън предупреди за нови санкции срещу Русия

Коментар на Райън Чилкот от студиото на Bloomberg в Лондон на речта на премиера Камерън в Гилдхол в британската столица за Русия, санкциите и реакцията на Европа. Чилкот разговаря с Марк Бартън, Анна Едуардс и Манъс Крани от Bloomberg.


Годишната реч на министър-председателя в Гилдхол в Лондон обикновено е повод за важни политически послания. И въпреки церемониалността, Камерън не пропусна възможността. С почти чърчилов тон той осъди действията на Владимир Путин в Украйна, каза, че санкциите са морално оправдани и в икономическите интереси на Великобритания.

"Действията на Русия поставят голяма опасност пред останалата част на Европа. Тук, в тази сграда, ние виждаме как историята се променя от бомбардировките. Не бива да ни напомнят за последиците на пренебрегването, когато големите страни в Европа завладяват малките" - каза Дейвид Камерън.

Дали има санкции ще видим в понеделник, когато се срещат външните министри на ЕС.

Чухме от Ангела Меркел миналата седмица - тя беше първата, която спомена, че списъкът на санкционирани лица би трябвало да се разшири.

Още по темата

Чухме го снощи и от американците, както и от още страни от ЕС. Сега и британският премиер каза, че ако Русия не промени действията с в Украйна, трябва да има още мерки. Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания каза още:

"Михаил Горбачов предупреди, че сме на прага на нова Студена война. Това не е нещо, което според нас е неизбежно. Нито е нещо, което искаме. Ще обясня ясно това на президента Путин в Брисбейн през уикенда. Но ще бъда ясен и, че ако Русия продължи по сегашния си път, ние ще засилваме натиска. Отношенията на Русия с останалата част от  света рязко ще се променят в бъдеще"

Докато ефектът на санкциите, тяхната цел е да промени действията на Русия в Украйна, можем да кажем, че това не се е случило. Това ако вярвате в това, което започват да мислят западните страни - видяхме през уикенда танкове, които може да са дошли от Русия в Донецк. Там напрежението остава.

Подобно на историята в миналото сега имахме избори и след тях германският канцлер започна да настоява за санкции. Сега имаме по-агресивни действия на място от страна на бунтовниците. Това, което можем да очакваме - и това сме го виждали и преди - е в понеделник. Това е почти факт. Много страни мислят, че трябва да има някакви мерки. Въпросът е дали ще бъдат леки санкции - малка стъпка - ими ще бъдат по-агресивни.

 

Още по темата

Камерън каза, че руските действия представляват голяма опасност. Фондовият пазар и рублата паднаха - санкциите имаха ефект върху валутата, нали?

Да. Има няколко неща. Първо - финансирането на банките. Това определено се превърна в проблем. И това е в пряк резултат от санкциите.

Проблемите в икономиката, с фондовия пазар, с валутата - също са повлияни от санкциите. Но както сме казвали много пъти, те се дължат и на фактори като петролът, както и тревоги за икономиката от страна на самите руснаци. Има и известен отлив на капитали.

Така че, да, той е прав, че санкциите имаха известно отражение на руската икономика, но това е ситуация на "перфектната буря".

Камерън и останалите западни лидери могат да са благодарни на факта, че имаме и спад в цените на петрола и много други неща, които стават в същото време.