България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Емил Хърсев: През 2015 икономиката ще усети ефекта на проблемите с КТБ

Някои от вложителите ще фалират, ще има загуба на работни места и няма да влязат приходи в бюджета

10.11.2014 | 10:38 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Емил Хърсев: През 2015 икономиката ще усети ефекта на проблемите с КТБ

Съвкупна е отговорността за проблемите на КТБ, смята финансистът доц. Емил Хърсев. В Сутрешния блок на България Он Ер, той изтъкна тезата, че много внимателно е подбран периода, в който да бъде атакувана банката - липсата на правителства, както и законодателен орган в този период - разпускане на НС, служебно правителство.

"Много е трудно и нечестно да се прехвърля цялата вина върху БНБ. Лесно е. Колегите са взели някакъв механизъм, стратегия за действие - това е тяхно право и отговорност, но разбира се, че не може да очакваме БНБ да надхвърли рамките на компетенциите си по закон и да договаря програми за подкрепа с държавна помощ - това при всички положения е отговорност на правителствата." - обясни доц. Хърсев. 

Прогнозата на доц. Хърсев е, че около 10 млрд. ще е отражението върху българската икономика и бюджета след отнемането на лиценза на КТБ. Според финансиста през 2015г. ще се види ясно отражението от ликвидирането на КТБ.

"От къде идват тези загуби - първо има загуби от страна на самите вложители в КТБ, която, ако приемем мнението на одиторите, вероятно ще възлезе на 4,2 млрд. близо 5 млрд. Освен тях ще загубят и всички онези, които няма да могат да ползват кредити, договорени с тази банка, а тя осигуряваше поне половината от новите кредити за българската индустрия през последните три години. Някои от вложителите няма да могат да преживеят тази загуба. Ще фалират или ще редуцират дейността си - изобщо ще се наложи да закриват работни места и да ограничават дейност. Няма да бъде произведен БВП вертоятно за милиарди левове. Може да са прави донякъде и облигационерите на банката - те казват, че 13 млрд. ще бъде отражението. Към тези 10 млрд., те слагат още 3, за които смята да осъдят българската държава и БНБ за вреди причинени върху вложители, поели техния път." - обясни доц. Хърсев.

Доц. Хърсев коментира и цесиите и до колко те ще навредят на бюджета, на фонда.

"Абсолютно невярно е тълкуването на цесиите като нещо, което някому уврежда. Проблемът не е в цесиите, а в прехващанията. Нека да започнем едно по едно с всичко, което наговорихме. Първо каква част от заемите към КТБ ще бъдат погасени преди датата за обявяване на несъстоятелност. Това ще разберем след датата на несъстоятелност, когато синдиците подготвят списък на кредиторите на банката и ще разберем кои са останали от тях и кои са задълженията, които са погасени. До този момент квесторите могат да дават някаква информация за 1 млрд. лева, но не могат да знаят колко още прехващания са настъпили. Защото може да са настъпили прихващания, заверени с нотариален акт и за цесиите договор и за прихващанията. Да е заверено с нотариус, с достоверна дата за заверяване преди обявяването на несъстоятелност на банката." - заяви доц. Хърсев.

Чуйте:


Доц. д-р Емил Манолов Хърсев е български финансов експерт и бизнесмен. Доцент е в катедра "Финанси" в УНСС. Преподава търговско и инвестиционно банкиране, банки и банково дело, както и банков мениджмънт. Доц. Емил Хърсев завършва висшето си образование във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС), където се дипломира по специалността финанси.