България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Славчо Велков: Ислямска държава не може да бъде елиминирана само с въздушни операции

Бежанският поток няма да отмине България, смята експертът

29.09.2014 | 11:09 Редактор: Ирина Георгиева
Славчо Велков: Ислямска държава не може да бъде елиминирана само с въздушни операции

„Ислямска държава“ е организация от нов тип, с изключително големи възможности и терористичните актове, които не са толкова добре познати, поне до момента. Това коментира експертът по сигурност Славчо Велков в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него само с въздушни операции няма как подобна организация да бъде елиминиран.

Бежанският поток няма да отмине България, смята експертът. Той коментира данни на Агенцията на бежанците, че потокът от бежанци ще нарасне като повечето от тях ще са кюрди.

Велков коментира, че проблемът, който произтича от „Ислямска държава“, са нейната идеология и действия. Според експертът тази заплаха няма да престане в близките години, а само с въздушни атаки подобна организация не може да бъде победена.

"До сега има унищожени в резултат на няколкостотин въздушни удара определено няколкостотин души екстремисти и не малък брой за съжаление цивилно население като между тях има жени и деца." - допълни Велков.

„Ислямска държава“ е почти колкото Великобритания и два пъти колкото България, отбеляза Велков. По негови думи организацията използва способи, на които трудно може да им се противодейства по конвенционален начин.

"Заплахата за България и за нейната сигурност не е толкова терористична, колкото в разпространението на радикалните, консервативните идеологии на „Ислямска държава“,  които поне за сега не е отбелязан тук в България да се случва, но като имаме в предвид какво става на територията на Европа и че Европа и страни като Франция и Великобритания са се превърнаха като основен снабдител за джихадисти за „Ислямска държава“  - част от тях преминават през територията на България и би трябвало добре да си даваме сметка, че в зависимост от политиката, която водим като участници в онази общност, която противодейства на съвременния тероризъм, би трябвало България да не прави резки движения и много добре да съзнава какво прави. Защото ще припомня, че по брой обезглавени на територията на Ирак и на Сирия от 2004г. до сега ние сме на 2 място - имаме двама души, български граждани обезглавени от ислямисти и то от организацията, от която на практика се роди „Ислямска държава“. След това 3 американци, британци и французин."

Пълният коментар в следващото видео: