Международната коалиция удари петролни рафинерии на ИД в Сирия

Американското разузнаване е подценило активността на ИД, заяви Обама

29.09.2014 | 09:25 Редактор: Ирина Георгиева
Международната коалиция удари петролни рафинерии на ИД в Сирия

Американското разузнаване е подценило активността на групировката Ислямска държава на територията на Сирия. Това заяви президентът Барак Обама в интервю за телевизия CBS. Военната цел, според Обама, е джихадистите да бъдат отблъснати, а финансирането им - прекъснато.

Тази нощ водената от САЩ международна коалиция нанесе поредни въздушни удари. Засегнати са петролни рафинерии в Северна Сирия. Атаките са част от кампанията срещу групировката Ислямска държава.

Най-масираните бомбардировки са били в провинция Ракка, близо до турската граница. Международната коалиция нанесе въздушни удари и до най-големия газов завод в Сирия. Атаката е била вид предупреждение за групировката Ислямаска държава. Международната коалиция  се опитва да окаже съдействие на кюрдите, които отбраняват сирийския град Айн ал Араб  на границата с Турция.

Миналият вторник анализатори обявиха, че джихадистите печелят между 2 и 3 милиона долара на ден от продажбата на петрол. Според сирийското петролно министерство в контролираните от ислямистите петролни полета могат да се извличат по 80 хиляди барела на ден, а те към момента произвеждат 17 хиляди барела на ден.

Преобладаващото мнозинство от жителите на САЩ или около 72% се съмняват, че президентът Барак Обама ще удържи на обещанието си и няма да изпрати войници за наземна операция срещу Ислямска държава. Данните са от проучване на NBC и Wall Street Journal. Едва 20% от участниците в анкетата смятат, че американските войници няма да бъдат изпратени в Близкия Изток.