САЩ са застрашени от терористични атаки в различни точки на света

САЩ са идентифицирали самоличността на екзекутора на американските журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф

26.09.2014 | 09:43 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ са застрашени от терористични атаки в различни точки на света

САЩ са идентифицирали самоличността на екзекутора на американските журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф. Към момента ФБР не съобщава името на екстремиста от групировката „Ислямска държава“. Междувременно американски генерал съобщи, че около 1000 доброволци от Азиатско-тихоокеанския регион са се присъединили към джихадистите в Ирак и Сирия.

Оценката за броя на екстремистите от Австралия и Източна Азия направена ден, след като САЩ успяха да постигнат гласуването на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която задължава световните сили да блокират движението на чуждестранни бойци към Ирак и Сирия.

В същото време американският президент Барак Обама е провел телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, по време на който е приветствал работата на Турция при справянето с потока от кюрдски бежанци от Сирия. Междувременно държавният департамент на САЩ нареди евакуация на дипломати от посолството си в Йемен.

Към момента мярката е временна, с цел опазване сигурността им предвид обстановката в страната. Вероятно посолството няма да бъде затворено и част от служителите ще продължат работа. Отделно са предупредени американските граждани да избягват пътувания до Йемен.

Причина за взетите мерки са думите на лидера на екстремистката групировка „Ал Хуси", който призова за превземането на столицата на  Йемен - Сана.

Междувременно предупреждението на иракския премиер, че ислямистите планират атаки в Ню Йорк, накара политическите лидери да се намесят, за да уверят обществеността, че е безопасно да се пътува в метрото и по улиците на най-големия американски град.

Губернаторът на щата Ню Йорк и кметът на града използваха метрото, за да покажат, че всичко е под контрол. Според политиците засега няма достоверна информация за подготвяни атаки срещу подземната железница.