България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Интернет е остров на свободата за медиите

доц. Георги Лозанов, председател на СЕМ

07.05.2014 | 09:05
Интернет е остров на свободата за медиите

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов заяви, че оценката на Freedom House за България като частично свободна по свобода на медиите, няма еднозначно обяснение. Главната причина според него е краят на либерализма в културата в света след голямата криза и 2001 терористичните удари в САЩ. Тези събития са предизвикали разколебаване в убеждението, че либералността и възможността свободно и без граници да изразяваш собственото си мнение е в полза на демокрацията. Започнаха все повече да се четат ограничаващи характеристики, обясни Георги Лозанов.

"Чисто икономически, което се вижда вече и в България, медиите вече нямат този потенциал да се издържат сами. Влязоха много капитали от другаде, които започнаха да диктуват развитието на медиите в една или друга посока", каза още председателят на СЕМ.

Той обяви Интернет за остров на свободата за медиите, там тя продължава да е без граници. Въпреки това доц. Лозанов смята, че и това носи нови рискове за свободата на словото: колкото си по-свободен, по-заплашена се оказва свободата на словото, заради липсата на авторитет в говоренето. "Затова продължаваме да се доверяваме повече на традиционните медии", заключи доц. Лозанов.

Цялото интервю на доц. Георги Лозанов за Йоанна Недева в Сутрешния блок на Bulgaria On Air на 7 май 2014 - във видеото.