Сеп Блатер обяви оставката си като президент на FIFA

Блатер говори на пресконференция в Цюрих на 2 юни 2015

02.06.2015 | 20:38
Сеп Блатер обяви оставката си като президент на FIFA

Сеп Блатер обяви решението си да подаде оставка като президент на FIFA 4 дни след като бе преизбран на поста на конгреса в Швейцария и в разгара на скандала за корупция в организацията, която управлява световния футбол.

79-годишният Блатер обяви решението си на пресконференция в Цюрих шест дни след като ФБР арестува в хотел в града няколко членове на FIFA, съобщи Ройтерс.

Той ще остане на поста до провеждането на избори за нов президент, които ще се проведат между декември 2015 и март 2016.

Доменико Скала, който оглавява комисията по одит на FIFA ще управлява преходния период. Скала каза, че Блатер ще остане президент до следващите избори. Според Скала изборите ще се проведат между декември и март догодина.

„FIFA има нужда от дълбоко преструктуриране“, каза Блатер в Цюрих.

„Мандатът ми май не е подкрепенн от никого“, каза Блатер и добави: Следващият редовен конгрес на FIFA ще се проведе на 13 май 2016 в Мексико Сити. Това би създало ненужно забавяне и призовавам изпълнителния комитет да свика извънреден конгрес за избор на моя приемник възможно най-скоро.

Това ще се изисква да стане според Устава на FIFA и трябва да оставим достатъчно време за най-добрите кандидати да се представят и да направят кампания“.

Извънредният конгрес се очаква да се проведе между декември 2015 и март 2016.

Темата е номер едно в Туитър на 2 юни вечерта.

Още по темата

FIFA, която бе управлявана от Сеп Блатер от 1998 бе разтърсена изоснови от съобщението миналата седмица за американско разслудване на корупция и финансови нарушения, извършвани с години. Швейцарските власти започнаха собствено разследване за избора на Русия и Катар на домакини на световните първенства по футбол съответно през 2018 и 2022.

 

Принц Али Бин Хюсеин от Йордания ще се кандидатира отново за президента, съобщи Нюзуик

Blatter statement