BMW представи колата на бъдещето

Vision Next 100 не отделя вредни емисии, може да се движи самостоятелно и отгатва желанията на шофьора

09.03.2016 | 15:15 Редактор: Луиза Божинова
BMW/Facebook

По време на гала вечерта по случай 100-годишнината на BMW автомобилният гигант представи Vision Next 100 - автомобилът на бъдещето, който не отделя вредни емисии и може да се движи самостоятелно, пише Motor Authority. Vision Next 100 е първата от серия футуристични концепции за всяка марка от групата – BMW, BMW Motorrad, Mini и Rolls-Royce. 

Един от по-интересните аспекти на концепцията е технология, наречена Alive Geometry, включваща 4D-принтирани компоненти, които променят формата си и взаимодействат с водача. Външните панели, например, биха могли да променят формата си, за да подобрят аеродинамиката, а каросерията може да изпълнява ролята на гъвкава кожа, която покрива гумите. 

BMW се фокусира върху четири основни насоки - автономност, дигитализация, нови материали и методи на сглобяване и емоция. Фирмата посочва, че колите, които се самоуправляват без човешка намеса ще станат част от живота ни по-скоро, отколкото смятаме.  

BMW очаква засилване на процеса на сливане на автомобилната и технологичната индустрии, което ще доведе до нови начини за взаимодействие с превозните средства. Изкуствен интелект ще е в състояние да предсказва желанията на шофьора, например. Комуникацията между човека и машината ще бъде колкото е възможно по-интуитивна. 

Еволюцията на автомобилите ще бъде свързана до голяма степен с навлизане на нови материали, според производителя. Тази тенденция вече се наблюдава в използването на въглеродни нишки и други композити вместо стомана.