Volkswagen разчита на свои сили за възстановяването си

Комисия към Надзорния съвет ще търси изход от кризата

03.10.2015 | 14:00
Volkswagen разчита на свои сили за възстановяването си

Германският автомобилен гигант Volkswagen AG реши със собствени сили да реши проблема и да поправи щетите, нанесени на имиджа й след скандала с манипулираните резултати от емисиите, разкрити в САЩ.

Компанията посочи група висши представители, които ръководят възстановяването на компанията.

Собствениците на дизелови автомобили на VW със софтуер, който фалшифицира емисиите все още очакват да научат как и кога производителя ще поправи колите им и какви компенсации ще получат за това, че са били мамени от 2009, пише Bloomberg.

Въпреки че броят на съдебните дела расте, клиентите бяха държани на тъмно. Брандът VW най-после обяви на сайта си в петък, 2 октомври 2015 информация за засегнатите 2,8 млн клиенти в Германия.

"Компанията би трябвало да започне неутрално разследване", каза Инго Спийч, фондов мениджър в акционера на Volkswagen Union Investment, цитиран от Bloomberg.

Бердолд Хубер, ветеран с петгодишен стаж в синдиката IG Metal и в момента временно изпълняващ длъжността председател на Volkswagen ще ръководи комисията на надзорния съвет по разследването. Миналата година той е получил 937 000 евро от VW, според годишния отчет на компанията.

Членовете на комисията Бернд Остерлох и Бабед Фроелих също са представители на работодателя. Олаф Лайс е министър на икономиката на Долна Саксония, която притежава 20% от акциите с право на глас на Volkswagen, а Оливър Порше представлява семейството, контролиращо мажоритарния дял на обикновените, непривилегировани акции на VW.