Бургазлии зареждат телефоните си и чрез соларна пейка в Морската градина

Бургас - Smart City, заяви Ева Паунова

17.09.2015 | 16:05 Редактор: Ирина Георгиева
Бургазлии зареждат телефоните си и чрез соларна пейка в Морската градина

От едната страна е морето, а от другата - Бизнес инкубаторът. По средата се намира соларната пейка, наречена яйцето, където бургазлии могат да зареждат телефоните си и да ползват осветление вечер. Това е крачка към превръщането на Бургас в "умен" град, заложено и в развитието му, коментира евродепутатът от ЕНП Ева Паунова.

Иновативната технология се намира в Морската градина при входа на Централния плаж. Тя е създадена по идея на Бизнес инкубатора, Община Бургас и арх. Емил Бурулянов. Соларната пейка акумулира енергия чрез поставените на слънчеви колектори на покрива й. Тя е с иновативен дизайн и атрактивно осветление през нощта. Зареждането на телефон става чрез USB кабел. 

"Бургас е един от най-иновативните и бързо развиващи се градове в страната и "smart city" може да се превърне в неговата запазена марка." - коментира Паунова.

Соларната пейка беше представена на 17 септември по време на дискусия на тема "Умни решения за устойчив град" в Бизнес инкубатора, в която участие взеха водещи IT компании. Те представиха концепциите си и свои разработки за интелигентно управление на градската среда.

Без аналог в страната са и терминалите на велосипедната система в града. 

Община Бургас скоро ще е единствената, която има собствена оптична мрежа. Участниците в събитието се обединиха около тезата, че с помощта на иновативните технологични решения трябва да бъде изградена единна, оптимизирана система за управление.

 

Burgas - Smart City!

В Бургас - Smart City!Бизнес Инкубатор - БургасHPДимитър Николов

Posted by Eva Paunova on 17 септември 2015 г.