Google прокарва интернет кабел по дъното на Тихия океан

Целта е по-бърз пренос на данни

13.08.2014 | 11:26 Редактор: Ирина Георгиева
Google прокарва интернет кабел по дъното на Тихия океан

Технологичният гигант Google заедно с пет големи азиатски телекомуникационни компании ще работи по прокарването на интернет кабел по дъното на Тихия океан, предава BBC. Целта на грандиозния проект е да се увеличи бързината на интернет връзката между Япония и САЩ.

Проектът е оценен на 300 милиона долара или 225 милиона евро, съобщават от Google. Транс-тихоокеанският фибро кабел, наречен "Faster", ще доставя скорост от 60 терабайта за секунда, която ще е достатъчна, за да се изпратят повече от 2000 некомпресирани HD филма в секунда. Очаква се, експлоатацията на кабела да започне до 2016 г.

Американският гигант Google работи с азиатски телекомуникационни гиганти като China Mobile, China Telecom, Global Transit, KDDI и SingTel.

"Това е един от най-дългите маршрути в света - около 9000 км. Faster е част от няколкостотин подводни телекомуникационни кабели, свързващи различни части на света," коментира председателят на изпълнителния комитет на консорциума по разлизацията на проекта Уохуан Чой. - "Всички тези кабели са част от важна инфраструктура, която помага на глобалния интернет и комуникации."

Faster ще се свърже градовете Чикура и Шима в Япония с големите центрове на западния бряг на САЩ - Лос Анджелис, Сан Франциско, Портланд и Сиатъл. Плановете са на по-късен етап да бъде направен връзка и с други азиатски региони.

Подводните кабели са неразделна част от правилното функциониране на World Wide Web. През 2008 г., комуникацията между Европа, Близкия Изток и Азия е била сериозно нарушена след като свързващите ги подводни кабели са били отрязани близо до кабелната станция на Александрия в Египет. В резултат 65% от трафика по мрежата "www" е намалял по това време в Индия.

През 2011 г. вторият най-голям телекомуникационен оператор в Япония KDDI имаше много работа след като подводните кабели бяха увредени от разрушителното земетресение и огромни вълни цунами.

Google вече предлага високоскоростен достъп до интернет в САЩ чрез услугата си Fiber. Градове като Остин, Тексас и  Канзас разполагат с интернет връзка със скорост от 1Gbps. Бързината на Faster обаче, ще надминава очакванията на потребителите.

По-бърза интернет връзка планира да изгради и Южна Корея до 2017.

Най-бързата скорост на широколентовия интернет е в Обединеното кралство в 152mbps, посочва за сравнеие BBC.

През 2014 ЕС и Бразилия също се договориха да прокарат подводен комуникационен кабел от Лисабон до бразилското пристанище Форталеза. Една от целите е да се попречи на САЩ да шпионират комуникациите. Проектът е оценен на 185 млн.долара, а бразилските планове показват, че той може да бъде приключен още през 2015 г.