Продължават тестовете за лечение на ебола

07.08.2014 | 08:59
Продължават тестовете за лечение на ебола

Партньорът на Fujifilm от САЩ, MediVector Inc. от Бостън преговаря с американската агенция по храните и лекарствата, за започване на лечение на вируса ебола, съобщи говорителят на Пентагона Еми Дерек-Фрост, цитирана от Bloomberg.

Министерството на отбраната определи като приоритет приключването на тестовете на медикамента favipiravir на маймуни, съобщи Дерик-Фрост.

Предимство при използването на favipiravir за лечение на ебола е, че вече е бил тестван като антивирусен препарат върху хора с грип.

Най-малко четири различни ваксини и три лечения са показали, че могат да защитят маймуни от дози на вируса на ебола, които обикновено са смъртоносни, казва Томас Гейзберг, вирусолог в University of Texas Medical Branch в Галвестън.

Гейзберг работи по изследване на комбинация от лекарства и ваксини, които може да имат дори още по-голям ефект.

Освен медикамента на Mapp Biopharmaceutical Inc., използван при двамата американци, заразени в ебола, и други лекарства са помагали на маймуни да оцелеят при заразяване с вируса, сред които TKM-Ebola на Tekmira Pharmaceuticals Corp от Бърнаби, Британска Колумбия.

Favipiravir е бил открит от Йосуке Фурута в подразделението Toyama Chemical на токийската Fujifilm през 1998.

Той атакува полимеразата, ензим, използван от вирусите при репликацията им в организма и по този начин спира разпространението им.

Без пазар за лекарствата срещу ебола, много от компаниите, разработващи лечения са малки лаборатории с военно финансиране, обяснява Артър Каплан, директор на отдела по медицинска етика в NYU Langone Medical Center, цитиран от Bloomberg.

Това означава, че предлагането на експериментални лекарства ще бъде много ограничено.

„Най-големият етичен проблем е разпределението – кой получава малкото произведени дози“, каза Каплан в телефонно интервю.

„Няма да снигнем много далеч, освен ако някой не помогне с голямо дарение“, за да подкрепи производството, каза Каплан. „Това са малки компании на експериментален етап и просто  нямат наличности“.

Ако американската Агенция по храните и лекарствата ускори одобряването на лекарство против ебола, това може да даде надежда за развиващите се страни, каза Дейвид Хейман, експерт по инфекциозни болести в London School of Hygiene and Tropical Medicine, изследвал ебола от първия случай на заболяване през 1976.

СЗО също играе важна роля, защото развиващите се страни следват нейните съвети, смята Хейман.

Другата седмица СЗО събира специалисти по медицинска етика за обсъждане на експерименталните лечения на вируса.

Пентагонът финансира клинични тестове в САЩ на лекарство против грип в рамките на програмите за биозащита на САЩ .

Одобряване на лечение на ебола би дало на лекарите едно от първите им оръжия срещу болестта, която според СЗО е убила над 900 души в Западна Африка.