Пациентите с ебола в Атланта на експериментално лечение

05.08.2014 | 00:24
Пациентите с ебола  в Атланта на експериментално лечение

Малка компания само с 9 служители осигури ZMapp - лекарство за лечение от вируса на ебола за двамата американци, показвали признаци на подобрение преди това, съобщава Bloomberg.

Mapp Biopharmaceutical Inc, компания от Сан Диего, е осигурила лечението на базата  на тютюна, което преди това не е било тествано на хора, съобщи източник, пожелал да не бъде идентифициран.

Според него заявката за точно това лечение е била направена от Samaritan’s Purse, американската благотворителна организация, за която работели двамата американци в Либерия.

Д-р Кен Брантли, на 33г. бе транспортиран от Либерия в Атланта, САЩ на 2 август и се лекува в Emory University Hospital.

Ненси Райтбол, на 59г, хуманитарен работник, се очаква да пристигне утре в Атланта и ще се лекува в същата болница.

Лекарите не са потвърдили експерименталното лечение, но според близките на двамата пациенти, те се чувствали по-добре.

Съпругът на Райтбол е казал, че апетитът й се е повишил, каза Брус Джонсън, директор на SIM САЩ, благотворителната организация, за която е работела Ненси.

Пациентката поискала да й донесат от любимата й картофена супа.

Дейвид Райтбол ще пристигне в САЩ до няколко дни, съобщи SIM в изявление до медиите.

И двамата пациенти се заразиха в център за лечение на ебола в Либерия, една от западноафриканските държави, засегната от епидемията, при която от февруари 2014 се разболяха 1603 души, а 887 починаха, по данни на СЗО.

Цитирайки неназовани източници CNN първа съобщи, че се прилага терапия с медикамент на Mapp. Самата компания не коментира.

 

ZMapp, експерименталното лечение, давано на двамата американци в Либерия е създадено на базата на модифициран тютюн.

„Изпълнихме заявката на Emory University и Samaritan’s Purse и осигурихме ограничено количество ZMapp миналата седмица, каза Дейвид Хауърд, говорител на Reynolds American Services, компания-майка на Kentucky BioProcessing. Малката компания от Оуенсбъро, Кентъки е била наета за отглеждане  на лекарството.

Производството му е бавно, нужни са няколко седмици, преди тютюнът да бъде „заразен“ със специфичен протеин, каза Хауърд.


Срещу вируса на ебола няма лек, въпреки това много компании, сред които и Mapp – продължават да се опитват да разработват медикаменти, ня които които са тествани върху животни. Обикновено на пациентите се прави кръвопреливане и се дават антибиотици с надежда организмът да се пребори с вируса.

Въпреки че американските регулатори не са одобрили медикаменти срещу ебола, Националният институт по здравеопазване (Food and Drug Administration) може да разреши използването по спешност на нови лекарства, съобщи говорителката на FDA Стефани Яо.

Одобрението на спешно лечение преди клиничен тест може да се направи до 24ч.

Прехвърлянето на Ненси в болницата в Атланта ще стане както бе превозен д-р Брантли, съобщи д-р Александър Исаков от Спешния център на Emory University Hospital, участвал неговото превозване.

Според сайта на Mapp Biopharmaceitical, компанията е основана през 2003 и разработва нови лекарства за „превенция и лечение на инфекциозни болести, насочени към непосредствените нужди на здравеопазването на биологичната защита“.

 

Експериментален коктейл с антитела е бил разработен от National Microbiology Laboratory в Уинипег, Канада, американската армия и две компании, Mapp Biopharmaceutical Inc. от Сан Диего и базираната в Торонто Defyrus Inc, който е показал обещаващи резултати при тестове върху животни.

Изследвания върху хора се очаква да бъдат проведени в първата половина на следващата година,(2015) твърди Defyrus. Терапия срещу ебола тества и Tekmira Pharmaceuticals Corp., но Food and Drug Administration замрази опитите поради съображения за сигурност, съобщава Bloomberg.

Американският National Institutes of Health’s Vaccine Research Center също е провел четири клинични теста на ваксина срещу ебола, които са показали, че лечението е безопасно, съобщава Bloomberg през юли, цитирайки зам.-директора Барни Греъм. 

Според агенцията в разработване на лечение на вируса на ебола може да бъдат вложени 100 млн долара от СЗО и западноафриканските страни – Гвинея и Либерия, цитирайки ген.-директор на организацията Маргарет Чан.

На 6 август ще се проведе заседание на СЗО, на което ще се реши дали разпространението на вируса на ебола тази година представлява глобална заплаха.

Ройтерс съобщава, че лекари от Ню Йорк изследват човек, върнал се от Западна Африка за ебола. Пациентът е в изолация в Mount Sinai Hospital.


На 4 август министърът на здравеопазването на САЩ Силвия Матюс Бъруел и директорът на Центъра за борба с инфекциозните заболявания д-р Том Фриден са се срещнали с президента на Гвинея Алфа Конде и високопоставени представители на Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, съобщи Държавният департамент на САЩ.

„Групата е определила националните и регионални приоритети и е провела интенцивни дискусии относно видовете помощ за ефективна борба с болестта“, се казва в съобщението.

Американските представители са обещали на африканските си колеги помощ, но детайли не се съобщават.

Срещата е в рамките на форума САЩ-Африка, който започна работа на 4 август във Вашингтон.