Сигналът на радио България он ер стигна до Швеция

Според Герт Нилсон това се дължи на отражението в йоносферата на УКВ-сигнала от България.

21.05.2013 | 17:43
Сигналът на радио България он ер стигна до Швеция

67-годишният пенсиониран учител и радиолюбител от Швеция, Герт Нилсон улови УКВ-сигнала на радиостанция България он ер на 1930 км от София.

Нилсон живее на 500 км северно от столицата Стокхолм с трите си деца. Хобито му от 50г. са чуждите радиостанции. През лятото често се опитва да улови УКВ-сигнал, които се появяват и изчезват много бързо.

В писмото си Нилсон обяснява, че това се дължи на отражение в йоносферата на УКВ-сигнала от България.

Проверка в лог-файла на радиостанция България он ер от 14 май 2013 потвърди, че е била излъчена песента на Джоан Осбърн, Сейнт Тереза в посочения от Нилсън час - между 13:50 и 13:55 българско време, съвпадащ със записа, изпратен от шведския радиолюбител. Нилсън използва приемник Perseus FM+SDR.

От 1 май 2013 г. Националната радио верига България он ер   започна излъчване в 11 нови града-Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Видин, Смолян, Сливен и Хасково.

До този момент радиото беше водещо в ефира на 12 големи български града, между които  София, Варна, Добрич, Монтана.

Информационната програма на радио България он ер  се обогати допълнително чрез сътрудничеството на медийната група със световния новинарски гигант Bloomberg Television. Ексклузивни новинарски репортажи, интервюта с водещи представители на световния бизнес, както и коментари и анализи по актуалните теми на деня са част не само от телевизионния, но и от радио ефира на България он ер.