Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Как български моряци спасяват Пирея, потапяйки 107-метровия "Княгина Мария Луиза"

Съществувала ли е операция "Голгота" на КГБ?

08.04.2019 | 12:28 Редактор: Зара Паталева
Как български моряци спасяват Пирея, потапяйки 107-метровия

Съветска подводница Щ-213 с командир капитана Денежко потапя корабa "Струма" на 24 февруари 1942 година. Загиват 767 еврейски бежанци и българският екипаж. Дълго време тази история просто е била забранена, но и днес тъне в забрава. По време на Втората световна война много български кораби прекарват евреи, бягащи от Холокоста към Палестина. Такъв е и корабът "Струма".

Още по странно е това, че сме забравили историята със спасяването на Пирея от 7 български моряци. На 30 май 1941 флагманът на българския флот 107-метровия кораб "Княгина Мария Луиза", натоварен с 6000 тона боеприпаси за германската армия, основно авиационни бомбин е в пристанището на Пирея. На кораба избухва пожар, опитите да бъде изгасен не успяват. За да спаси града от унижощение капитанът на българския кораб Иван Томов го извежда в открито море, по-далеч от пристанището. Следва изключително мощен взрив. Българите загиват, за да спасят града от унищожение - случай без аналог в световната морска история. Имената им са капитанът и командир на кораба Иван Томов, капитан Георги Бабев, Петър Чаракчиев, Георги Кръстев, Тоимен Захариев, Георги Винаров, Тодор Стоилов - разказа журналистът и автор на документални филми Матей Тодоров в предаването "Операция история" по Bulgaria ON AIR.

Тези герои са тотално забравени. Във Варна има една малка уличка, кръстена на капитан Иван Томов. В Гърция няма нищо. В личен разговор с журналиста Матей Тодоров един гръцки дипломат в България казва, че "не може да става ортак с дявола" и отказва да окаже съдейства поне някой от все още живите свидетели на тази катастрофа да разкаже за нея. Явно гръцкият дипломат има предвид, че България е била съюзник на Германия, но забравя факта, че с действията си българите спасяват живота на хиляди гърци.

Журналистът Петя Минкова, която е автор на книгата-документално разследване "Истината за Ким Филби", разказа за хипотезата, че има операция "Голгота" на КГБ, която целяла да разруши СССР, за да може един ден Съветският съюз да се възроди отново. Хипотезата тръгва през 90-те години от книга на бившия съветски разузнавач Михаил Любимов, който разказа за среща с тогавашния властелин на КГБ Юрий Андропов, начертал ролите на Горбачов, Елцин, Шевернадзе в последващите години.

Предсказани са и конфликтите в Нагорни Карабах и Донбас. Според замисъла "преходът" трябва да се проведе по такъв начин, че хората да се обезверят в предимствата на капитализма и един ден отново да поискат възраждане на социализма и СССР, но построени вече по друг начин. Някой намират  това за типичната конспиративна теория, други твърдят, че такава операция е напълно възможна. Има и хора, които виждат и България като част от  операция "Голгота".

Втора част гледайте тук >>