Как ирландците ще отбележат празника на Свети Патрик?

Отговорът от временно изпълняващия длъжността посланик на Ирландия в България Патрик Колман за Bulgaria ON AIR

17.03.2016 | 18:00 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ирландците ще отбележат празника на Свети Патрик по различни начини. Това заяви временно изпълняващият длъжността посланик на Ирландия в България Патрик Колман пред водещата на предаването ДНЕС Мартина Ганчева.

"Организират се процесии и паради в повечето градове на страната. Този празник е и с религиозен отенък, тъй като хората, които вярват в Свети Патрик, ще отидат първо на църква и след това ще се присъединят към парадите в градовете", поясни той.

Още по темата

Най-големият парад ще бъде в Дъблин, той се предава по телевизията и има по-скоро елемент на карнавал, обясни посланикът.

"Близо до моя роден град също се организират подобни процесии, в които участват музикални формации. А в малкото градче, от което идвам аз, обикновено има малък парад, процесия, в която участват спортни клубове и музикални групи", разказа той.

Патрик Колман смята, че това е празник на ирландската душа, защото по този начин "празнуваме, че сме ирландци: не само в Ирландия, а по целия свят".

Празникът на Свети Патрик няма да се отбележи само на конкретната дата. Колман даде пример с бал, организиран миналата седмица, на който са се събрали средства от Фондация "Сийдър". Тя се занимава с подпомагане на деца с различна степен на инвалидност.

"На връх самия ден организираме коктейл по повод Националния празник, на който са канени представители на ирландската общност, дипломати и те всичките ще бъдат посрещани с традиционни ирлански ястия. И още един елемент от празненствата, който сме договори и с представителите на НДК, в Деня на Свети Патрик сградата ще грейне в зелено. И както обикновено става нашият национален празник съвпада и с провеждането на София Филм Фест, на който ние участваме с три филма. Както знаем, те са с награди Оскар. Третият, "Бозайник", също е отличен на международни фестивали", коментира още той.

Посланикът разказа и историята на Свети Патрик, който не е ирландец.

"Вярва се, че е бил роб в Англия, който е избягал. Бил е във Франция и там приема християнството, а след това решава да го разпространи из целия остров Ирландия и да ни обърне да станем християни", разказа посланикът.

Вярваме, че трилистната детелина се използва от Свети Патрик като начин да онагледи на ирландците Светата Троица. 

"Не знам дали е точно символ на знанието или вече така дълбоко се асоциира с всичко, свързано с Ирландия, седи на много реклами, на много храни", посочи той.

Историята пък за леприконите всъщност е в две части – може да те отведе до гърне с жълтици или да изпълни твое желание.

Има много хора по света, които се чувстват свързани с Ирландия. Така посланикът коментира дали е истина това, че в света има два типа хора: ирландци и такива, които мечтаят да бъдат ирландци.

"Това е част от нашата история, защото в продължение на столетия ирландците са напускали Ирландия. Много хора предполагат, че обичайните места, на които ирландците емигрират, са Америка, Англия, Австралия, но ето например единият от освободителите на Чили е с ирландска фамилия – Бернардо Хигинс. В края на XIX век Франция е имала президент с фамилия Макмахън, което отново показва връзката с Ирландия. Съпругата на президента на Парагвай през XV век – една от най-богатите жени на света тогава, пак е била ирландка. Така че ние сме населили много страни по света", добави той.

Приятно е да си ирландец в България, смята Колман.

"Харесва ми страната. Харесват ми хората. Добре се чувствам тук. Доста съм и попътувал извън София. Ходил съм до морето, Пловдив, Родопите, Велико Търново. Мисля, че хората са приятелски настроени. София е спокоен и сигурен град за живеене. Това, което ми харесва, е, че София е с такава дълга история, на която винаги можем да се насладим, когато минем покрай руините. Всеки човек може да усети тази хилядолетна история", посочи той.