Всички са ирландци в деня на Св. Патрик - една от темите в ДНЕС

Вижте още - кино и финанси, кои са новите вълшебни приказки, "Тодес" и новата книга на Димо Райков

17.03.2016 | 13:13 Редактор: Ирина Георгиева
Всички са ирландци в деня на Св. Патрик - една от темите в ДНЕС

От Мартина Ганчева

В деня на Свети Патрик всички са ирландци

В деня на Свети Патрик – 17 март изпълняващият длъжността посланик на Ирландия в България със сигурност ще вдигне тост с думите - "Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив никога не ни изоставят." Какво сподели именникът Патрик Колман в навечерието на празника. Мартина Ганчева се срещна с дипломата в рубриката OFF THE RECORD.

Как ирландците, а и феновете на Острова ще си кажат Наздраве? Ще пият ли традиционната Дъблинска гаргара? Диана Костова и Асен Манасиев посетиха един ирландски пъб, за да разберат. 

"И аз като Свети Патрик се събудих с думите на Господ, че трябва да проповядвам, но забавление", сподели Джон.

Говеждо месо, бланширани картофи, зеле и содев хляб. Вероятно това ще поднесе на трапезата днес Атанас Вутов - готвачът на футболен клуб Байерн Мюнхен. Той е луд фен на Деня на Свети Патрик, на елфите и на гърненцата със злато. Като дете Вутов е живял в Слордс, на 16 км от Дъблин и вероятно затова познава добре ирландските традиции. Ето какво сподели той специално за нас от Бавария. 

Ирландия е много повече от "остров на светци и учени". Днес името й се свързва с популярни холивудски актьори, световноизвестни рок музиканти, прочути писатели. И не само. Ако се съди по мнението на дамите, най-сексапилните мъже са ирландците. Защо мъжете от Острова заемат първата позиция? 

Денят на Свети Патрик не може да мине без традиционна ирландска музика, дори и в България. Групата Fly the Flag и тази година се включва с цяла армия от кавъри. Трудно ли се изпълнява традиционна ирландска музика, разказаха момчетата от група Fly The Flag и Drunken Clovers.

Безспорно най-известният принос на Ирландия в сферата на музиката е на легендарната група U2. По традиция на днешния Свети Патрик групата изнася празнично шоу на открито в родината си – в някои от многобройните красиви и зелени паркове на Ирландия. Нека видим някои любопитни факти за големите U2. 

Боно обича розовите очила, но по традиция на Свети Патрик всичко трябва да е в зелено – от дрехите до бирата. Колко коктейла могат да бъдат забъркани с нея? Асен Манасиев попита бармана Елтимир.

"Ирландското кафе се прави с подгрято уиски, кафява захар, бита сметана. А комбинацията от бира и уиски се нарича ирландска вратовръзка. Що се отнася до зелената бира – нужна е обезцветена ирландска боя. Има и специфика на сипване – то е под ъгъл, не трябва да се получават шлюпки отгоре. И се сипва за 1 минута и 56 секунди", обясни Елтимир. 

На Сейнт Патрик към една новина и за киноманите. Много е вероятно следващият Джеймс Бонд да бъде ирландец. За това загатват медиите на Острова, където вече текат и залози. Как изглежда един ирландски Бонд ще ви покаже Боби Петров.

Кино и финанси

Променя ли се филмовия пейзаж във време на икономическа криза? Съществуват ли данъчни облекчения във филмопроизводството? На тези въпроси отговори доц. Мира Сталева – зам. директор на София Филм Фест. Тя даде примери с Белгия и Хърватия. 

Нови вълшебни приказки

Приказките от детството са вълшебните светлинки в съзнанието ни, по които се ориентираме цял живот. Когато са разказани с любов, те озаряват въображението ни и го превръщат в най-великия художник. В следващите минути ви срещаме с Любомир Николов. Вероятно мнозина го познават като преводач на Толкин, Халед Хосейни и Джулиан Барнс. Но той гостува в ДНЕС в качеството си на разказвач на нови, вълшебни приказки. 

Детските приказки все по-често се превръщат в кино-сюжети. Те са завладяващи, магични, вдъхновяващи. Не винаги обаче принцесата намира своя принц, нито пък той успявал да се пребори с ужасните зверове от гората. Оказва се, че зад любимите ни приказки стоят зловещи истории, изпълнени с жестокости, насилие, кръвосмешения и мъчения.

"Тодес" с нова постановка в България

Те танцуват с любов. И са играли на световна сцена с Майкъл Джексън и Марая Кери. През 2001 г. техният постановчик Алла Духова е поканена лично от руския президент Владимир Путин на среща с 15-те най-изтъкнати жени в Русия, постигнали успех в творческата си кариера.

Името на балета – "Тодес” идва от един от най-опасните елементи във фигурното пързаляне. Танците им са емоционални, вибриращи, с красиви и сложни хореографски похвати. Феноменалният балет "Тодес" отново пристига на гастрол в България със зрелищната постановка "Мы”, в която с танци пред нас ще оживеят Иван Грозни и Хитлер.

Новата си програма руска трупа ще представи на 24 март в София, на 25 март в Русе и на 26 март във Варна. Любимци на българска публика гастролират у нас за 13 поредна година. Повече за най-новия им спектакъл ще научим сега от една от организаторките на събитието Виолета Гармашевская.

"Париж – радостта от живота"

Специален е денят и за писателя Димо Райков, който живее в Париж. Днес излиза най-новата му книга. Райков я завърши точно в деня, когато преди 5 месеца станаха атентатите във френската столица. За кого е предназначена тази книга и променен ли е Париж след атентатите.