Разгадаха мистерията на Бермудския триъгълник?

Експлозии на метан в Баренцово море може да са причина за потъването на кораби

15.03.2016 | 17:00 Редактор: Ирина Георгиева
Разгадаха мистерията на Бермудския триъгълник?

Успяха ли учени да разгадаят една от най-големите мистерии в света от далечната 1851 година?

Експертите вярват, че експлозии на газ метан са свързани с тайната около изчезването на повече от 8127 души в Бермудския триъгълник, пише Business Insider.

През последните 165 години според International Business Times броят на корабите и самолетите, изчезнали в района, е коствал живота на повече от 8000 души. Нови изследвания на учени от норвежкия Арктически университет показват множество подводни кратери в Баренцово море, с които може да се обясни какво се е случило в Бермудския триъгълник.

Кратерите по морското дъно в норвежкото крайбрежие маркират области, където огромни находища на газ метан са експлоадирали. Изучаването на тези кратери, някои от които са с дълбочина повече от 50 метра и половин миля широки, биха могли да са причинени от изтичането на газ от петролни и газови находища, заровени дълбоко в морското дъно.

През последните две години учените са документирали газ метан, който се надига от морското дъно край бреговете на щата Вашингтон и Орегон чак до източното крайбрежие на САЩ. 

Още по темата

В замръзналите участъци на Сибир миналата година учените са открили четири нови дупки. С това броят на кратерите, образували се от изригването на газ метан, са достигнали седем, пише Digital Journal.

Допълнителни подробности за откритието ще бъдат направени следващия месец по време на годишната среща на Европейския съюз на геонауки, която ще се проведе във Виена между 17 и 22 април. Една от темите, която ще се обсъжда, е дали има експлозии заради метан на морското дъно и дали застрашават безопасността на корабите. Учените вече разполагат с радар, който им дава подробни снимки на морското дъно, показващи изтичане на газ метан навсякъде по света.

"Съществуват множество гигантски кратери на морското дъно в западно-централните части на Баренцово море ... и вероятно те са причината за огромни взривове на газ", коментират изследователите от норвежкия Арктически университет.

Миналата година група руски изследователи, водени от Игор Йелцов от института Трофимук, заявиха, че мистериозните изчезвания в Бермудския триъгълник може би са следствие от реакции на газови хидрати.

Йелцов коментира пред The Sunday Times, че когато кратерите започват активно да се разграждат, метановият лед се превръща в газ. По думите му процесът е лавинообразен, като ядрена реакция е, и произвежда огромно количество газ.

Ако теорията за газовите експлозии на метан се окаже причина за толкова много изчезвания в Бермудския триъгълник, можем да отбележем огромния пробив на науката. Но как тя ще обясни магнитните аномалии там? Чакаме още информация от срещата през април.