Астронавт прекара 340 дни в космоса, жали за басейн

52-годишният Скот Кели се чувства добре, но няма търпение да се прибере у дома и да скочи в басейна си

26.02.2016 | 17:00 Редактор: Луиза Божинова
Астронавт прекара 340 дни в космоса, жали за басейн

Астронавтът Скот Кели - американецът, изкарал най-дълго време в космоса без прекъсване, е нетърпелив да се завърне на Земята след 340 дни на борда на Международната космическа станция /МКС/ и мечтае час по-скоро да се изкъпе в басейна си, предават Франс прес и Ройтерс.

"Психологически се чувствам добре, но очаквам с нетърпение завръщането си у дома", довери астронавтът по време на пресконференция, излъчена на живо от телевизията на НАСА.

"След като се завърна в Хюстън и премина през контролните прегледи, първото нещо, което ще направя, е да се прибера у дома и да скоча в басейна си!", каза Кели.

Астронавтите не могат да вземат душ в условията на безтегловност, тъй като водата залепва за кожата им. Поради това те правят тоалета си с влажни гъби. Липсата на досег с течаща вода е нещото, което най-много им липсва, когато са в космоса.

52-годишният Скот Кели осъществи мисия с продължителност около една година в МКС, заедно с руския си колега, 55-годишния Михаил Корниенко. Тя имаше за цел да изучи биологичните и психологичeските ефекти на продължителния престой в космоса. Резултатите от експериментите ще послужат при бъдещи пилотирани полети до Марс, предвидени за 30-те години на този век.

Руската капсула "Союз", която ще върне част от екипажа на Земята, се очаква де се приземи в степите на Казахстан на 2 март.

Запитан за здравословното му състояние, Скот Кели заяви, че се чувствал във форма, като изключим някои малки проблеми със зрението, свързани с безтегловността.

Той изпитал същото и при предишното си пребиваване на борда на МКС. 

Микрогравитация увеличава течността около зрителния нерв, което се отразява на зрението. Липсата на гравитация също причинява намаляването на мускулната маса и костната плътност, което принуждава астронавтите да правят редовни физически упражнения.