Путин е сред номинираните за Човек на годината според Time

Изданието представи имената от ежегодната си класация

07.12.2015 | 17:48 Редактор: Мария Аладжова
Путин е сред номинираните за Човек на годината според Time

Руският президент Владимир Путин е сред осемте номинирани в категорията „Човек на годината - 2015” на списание Time. Списъкът беше обявен в понеделник в ефира на NBC News.

Изданието отбелязва, че руският държавен глава е ключов играч в борбата с ИДИЛ – настъпление, което е предприел въпреки опозицията на Запада. 

В т. нар. кратък списък попаднаха още президентът на Иран Хасан Рухани, който успя да възстанови икономиката на страната, с помощта на ядрената програма със страните от „шестицата” - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и КНР. 

Канцлера на Германия Ангела Меркел е номинирана за централната си позиция в главните политически събития на годината, въпреки острите критики към нея по въпросите с бежанската криза. 

Изненадващо в списъка се появи името на лидера на ИДИЛ Ибрахим Али ал Бадри. Многобройните последователи на крайната му идеология и мащабните атентати, отнели живота на стотици, му отредиха място в класацията на Time.

В листата са още кандидатът за президентския пост на САЩ Доналд Тръмп и транссексуалният шампион по лека атлетика Брус Дженър.

Ежегодната класация на Time води началото си от далечната 1927 година. До 1950 г. номинираните са били конкретни дейци от обществената и политическата сфера. Същата година обаче изданието издига номинацията на събирателния образ на „американския войник”, който в последствие оглавява класацията. Такива абстрактни персонажи са удостоени със званието и в следващи години, като „средната класа в САЩ” (1969 г.), „американските жени” (1975 г.) и дори „персоналния компютър” (1982 г.). 

През 2006 година човек на годината стана „Ти”. По този начин Time призна огромния принос на анонимния ползвател на интернет към информационната култура на 21 век и издадоха брой с огледална корица.

През годините класацията са повеждали исторически фигури като Йосиф Сталин, Адолф Хитлер, Уинстън Чърчил и папа Йоан Павел II.