Путин оглави класация за най-влиятелни личности в света

Forbes обяви имената от годишната си класация

04.11.2015 | 19:00 Редактор: Мария Аладжова
Путин оглави класация за най-влиятелни личности в света

Руският президент Владимир Путин оглави класацията на Forbes за най-влиятелни личности на планетата. Всяка година изданието публикува списъка, в който фигурират държавни глави, финансисти, предприемачи и филантропи.

Путин е начело на класацията за трета поредна година, отбелязват от Forbes. След него се нареждат германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Барак Обама. 

Според Forbes руският държавен глава е един от малкото хора в света, които имат властта да правят каквото пожелаят, без да се отчитат пред никого. Дори наложените на Русия санкции, които докараха страната до рецесия, не се отразиха на рейтинга на президента, пише още изданието. През юни той достигна най-високите си до момента стойности - 89%. От друга страна военните атаки срещу Ислямска държава и срещата със сирийския лидер Башар Асад също се оказаха заявка за лидерство, загатвайки,  че влиянието на САЩ и НАТО в региона отслабва.

Сред имената в класацията се нареждат още папа Франциск, лидерът на Китайската комунистическа партия Ши Джинпинг и британският министър-председател Дейвид Камерън.