Жена е задържана в Москва с обвинение в антируска пропаганда

Срещу Наталия Шарина е заведено дело за подтикване към национална омраза

29.10.2015 | 15:08 Редактор: Мария Аладжова
Жена е задържана в Москва с обвинение в антируска пропаганда

В Русия е задържана директорката на специализираната библиотека за украинска литература в Москва. Срещу Наталия Шарина е заведено дело за подтикване към национална омраза. Тя е била разпитана от Следствения комитет на страната, съобщава руската информационна агенция ТАСС. В настоящия момент Шарина е задържана за 48 часа.

По думите на следствието, след претърсване, в библиотеката са намерени печатни материали от „русофобски характер“. Сред откритите източници са и книги на украинския автор и националист Дмитро Корчински - забранен в Русия заради естеството на творбите си, които руските власти определят като екстремистки.

Това не е първият обиск на библиотеката – през 2010 година оттам за иззети близо 50 издания. По думите на Шарина, която е присъствала в момента на претърсването, полицаите са използвали търсачката на библиотеката, въвеждайки ключова дума „национализъм“.

Според Наказателния кодекс на Русия максималното наказание за „подбуждане към омраза или вражда, равняващо се с унижение на човешкото достойнство, и публичните призиви за осъществяване на екстремистка дейност“ е пет години лишаване от свобода и глоба в размер на 500 хил. рубли.