Как можете да спестите пари, ако промените много малко неща в живота си?

Хранете се в къщи и записвайте какво харчите, съветват експертите

12.11.2015 | 15:28 Редактор: Ирина Георгиева
Как можете да спестите пари, ако промените много малко неща в живота си?

Когато става дума за забогатяване, тайната е проста: Харчете по-малко и спестявайте повече. Това е по-лесно да се каже отколкото да се направи. За да се събере определена сума пари обаче е нужно да се направи по-голямо усилие. Нужно е човек да промени начина си на живот.

Как точно? От Business Insider са подбрали 19 начина да промените живота си така че да спестите пари всяка година:

1. Записвайте за какво харчите парите си и анализирайте

Това може да стане чрез електронна таблица или приложение на смарт устройство. Когато анализирате парите си и за какво ги давате ще разберете, че често правите неразумни покупки.

2. Яжте домашна храна

Сметките в ресторантите често са големи - колкото повече храна приготвяте в дома си, толкова по-добре за вашия бюджет. Плюс това, когато приготвяте сами храната си, тя е много по-здравословна.

Опитвайте се да готвите през почивните дни в по-големи количества, така че да имате храна и през седмицата.

3. Пазарувайте в хранителните магазини на пълен стомах

Пазаруването на гладен стомах често може да се окаже много скъпо. Когато хората са гладни дори и най-нездравословната храна изглежда много вкусна. Преди да влезете в хранителен магазин хапнете нещо - така ще избегнете много нежелани покупки.

4. Опитайте се да намалите пазаруванията си в магазина за хранителни стоки.

Колкото по-малко време прекарвате в магазин за хранителни стоки, толкова повече пари ще спестите. Ако в момента пазарувате три пъти в седмицата - опитайте се да намалите влизането в магазините само веднъж.

5. Теглете пари само от банкомата на вашата банка

Заради мързел или опит за игнориране често използваме банкоматите на банки, които не са на кредитните или дебитните карти. Това трябва да се промени, защото понякога значение имат дори и най-малките харчове. Ако на един банкомат не е посочена коя е банката - не го използвайте.

6. Спрете да си купувате ежедневно кафе

Вместо да давате всеки ден пари за кафе - можете да си го приготвяте сами.

7. Автоматизирайте финансите си

Повечето сметки днес могат да бъдат платени онлайн и често имате възможност за създаване на автоматични плащания. Опитайте се да автоматизирате плащанията си за кабелна, интернет и подобни - така че да не се налага да мислите за тях всеки месец или да пропуснете сметка.

Можете да направите това и за променливите разходи, като например сметката за кредитната карти, въпреки че е най-добре нея да я следите редовно, за да сте сигурни, че нещата вървят гладко.

8. Плащайте само в кеш

Изследвания показват, че хората, които използват кредитни карти харчат повече от тези, които плащат в кеш. Така че, ако искате да ограничите разходите си - плащайте само в кеш.

9. Спрете ненужните абонаменти

Отменете всички ненужни абонаменти - за кабелна, за списания или за фитнес. Например най-вероятно не сте гледали и половината канали, които имате - в такъв случай проучете дали има по-евтин вариант за вас, така че да плащате само това, което гледате. 

10. Проведете тежкия разговор за парите с вашата половинка

Да обсъдите личните си финанси и сметките с партньора си е от огромно значение, защото по този начин можете да постигнете финансов успех. Важно е да се чувствате комфортно, за да разговаряте за пари, защото нещата няма да се получат само с един единствен разговор.

11. Не купувайте продукти само заради името им

Когато пазарувате внимавайте какво купувате, защото често "известните" храни не винаги са най-добрите ... или полезните.

12. Купувайте по-малко месо

Добър начин да спестите е като започнете да харчите по-малко за месо. Опитайте се да замените месото с боб и пшенични зърна в любимите си рецепти. Все пак, ако не можете да се откажете напълно от месото - яжте поне веднъж седмично постна храна.

13. Създайте си ден, в който да не харчите пари

Изберете поне един ден в седмицата, в който да не харчите пари - така също ще разбере колко излишни харчове се правят от обществото.

14. Купувайте сезонни храни

Когато пазарувате не е важно само къде пазарувате, а и какво. Сезонните плодове и зеленчуци са по-евтини, а и имат по-добър вкус.

15. Спрете да купувате бърза храна

Бързата храна често е нездравословна, а и оказва влияние върху портфейла. 

16. Започнете да се мотаете с хора, на които се възхищавате

Идеята е, че когато се обграждате с талантливи и креативни хора можете не само да се обогатите, но и да се обедините, така че да създадете нещо иновативно. А и не забравяйте максимата, че "с какъвто се събереш - такъв ставаш".

17. Изключвайте електроуредите, когато не ги използвате

Продават почти навсякъде разклонители с копчета за включване/изключване. Ако изключвате електроуредите, които не използвате можете да спестите много пари.

18. Харчете пари сега за неща, които ще ви спестят пари за в бъдеще

Може да звучи нелогично, но това е едно от нещата, които най-успешните спестовници правят- те не просто си купуват неща, а инвестират в тях. 

19. Наслаждавайте се на това да живеете просто и да използвате малко

Най-добрият начин да спестите пари е да живеете скромно. Не е нужно да притежавате голяма къща, апартамент или скъпа кола, за да живеете добре.


1
0 rate up comment rate down comment 0
priva
преди 3 години
Логистическая компания "Азия-Трейдинг" - наджный поставщик с удобными условиями закупки товаров в Китае. Вы можете осуществить оптовую закупку товаров из Китая у нас по выгодным ценам. Мы подготовим полный расчет, включающий все необходимые платежи при доставке товара до вашего склада. Сигнализирай за неуместен коментар