Метеорен дъжд на 12 срещу 13 август

Можете да се насладите на лятната вечер като станете свидетели на най-зрелищното космическо събитие на лятото - метеорния поток "Персеиди"

10.08.2015 | 12:27 Редактор: Ирина Георгиева
Метеорен дъжд на 12 срещу 13 август

Можете да се насладите на лятната вечер като станете свидетели на най-зрелищното космическо събитие през лятото - метеорния поток "Персеиди". Звездният "дъжд" ще бъде на 12 август срещу 13 август, съобщават от NASA. От агенцията заявиха, че събитието ще може да се гледа на живо, както ще има и коментар от космическия център Маршал. Ще може да се видят до 100 изгарящи метеора в час.

Как може да се наблюдава метеорния поток "Персеиди"

Най-добрата възможност да се наблюдава метеорния поток е преди разсъмване на 13 август. "Дъждът" ще се вижда по цялото небе.

Намерете място без препятствие към нощното небе като сгради или дървета. По-лесно ще можете да го наблюдавате без изкуствено осветление - колкото по-тъмно е небето, толкова по-добре ще виждате. Легнете на земята и погледнете нагоре - не забравяйте обаче, че на очите ви ще са нужни около 30 минути, за да се приспособят към тъмнината.

За метеорния поток "Персеиди"

Метеорният поток "Персеиди" се наблюдава от поне 2000 години и е свързан с кометата Суифт-Тътъл, която обикаля около Слънцето веднъж на всеки 133 години.

Облак от отломки от кометата преминава всяко лято, през август край Земята. Те се състоят от лед и прах и от над 1000 години изгарят в атмосферата на Земята. По този начин се наблюдава явление, наричано метафорично "метеорен дъжд", или "падащи звезди".

Персеидите могат да се видят по цялото небе, но тези, които се намират на Северното полукълбо ще го наблюдават по-добре. 

 

NASA Ustream: Гледайте на живо метеорния поток "Персеиди"

На 12 август от космическия център Маршал на НАСА в Алабама ще бъде открито Ustream предаване за метеорния поток "Персеиди". Ще се коментират и изследванията на космическата агенция за събитието, както и за други метеорити и комети. 

Предаването ще се излъчва от 21:00 CDT на 12 август, до 1 ч CDT на 13 август.

На посочения линк: http://www.ustream.tv/channel/nasa-msfc