100 хиляди души разгледаха ветроходите от SCF Black Sea Tall Ships 2014 във Варна

Морската столица е домакин на регатата до 3 май

01.05.2014 | 18:23 Редактор: Мариета Иванова
100 хиляди души разгледаха ветроходите от SCF Black Sea Tall Ships 2014 във Варна

100 000 души се стекоха на Пристанище Варна, за да разгледат отворените за посещение ветроходи-участници в регата SCF Black Sea Tall Ships 2014, на която морската столица е домакин до 3 май. Сред тях имаше немалко туристи от Русия и Румъния, съобщава информационна агенция „Черно море”.

Най-голям е интересът към ветроходните гиганти от клас „А” - руските „Мир”, „Крузенщерн”,  „Надежда”  и „Седов”.  Не по-малко са желаещите да се качат на борда и на румънския военен кораб „Мирча” и пакистанския „Рах Навар”.

Вторият ден от регатата се превърна в истински празник. Слънчевото време доведе хиляди край морето. Дълги опашки от хора се извиват пред корабите, като търпеливо изчакват реда си, за да се качат на борда.  Посетителите имат възможността да се снимат на палубите и да вземат печат от всеки кораб.

Програмата на регатата продължава с парад на екипажите. Началото беше поставено в 17 часа от Пристанище „Варна”, след което екипажите преминаха през ул. „Преслав”, бул. „Мария Луиза”, бул. „Сливница”. Малко преди „Шадраваните” ги посреща Духовият оркестър на Военноморските сили, който ще ги съпровожда до сцената на входа на Морската градина.

Крайната му точка е входът на Морската градина до Фестивален и конгресен център.

Там  победителите от днешните спортни състезания между екипажите ще бъдат наградени от кмета на града Иван Портних в 18 часа.
 

Снимки от парада на екипажите може да видите в галерията тук.

Вижте още и някои от участниците през 2010 от галерията тук.

Екип на Bulgaria On Air, с продужент Силвия Грозева, режисьор Стефан Милов и оператор Галин Божков, е на мястото на събитието.

Очаквайте скоро в ефира на медията разширени репортажи и документални филми.