Варна посреща най-големите ветроходи с топовни салюти

Tall Ships Regatta 2014 - Варна: 30 април-3 май 2014

28.04.2014 | 12:33
Варна посреща най-големите ветроходи с топовни салюти

Традицията да бъдат посрещани големите ветроходи още в залива, родена преди 30 години с първото приставане на баркентината “Калиакра” във Варна, ще бъде продължена от най-малките ветроходци в морската столица. Над десет малки състезтелни яхти от класовете “Оптимист”, “420” и “Лазер” на яхт клуб “Капитан Георги Георгиев Порт Варна” ще излязат във Варненския залив на 30 април за да посрещат пристигащите участници в SCF Black Sea Tall Ships Regatta’2014. След влизането си в акваторията на Пристанище Варна, ветроходните кораби ще бъдат посрещани с топовни салюти от доброволци от сдружение “Дръзки”.

През 2010 г. във Варна за първи път гостуваха ветроходите, участващи в регатата – „Тол Шипс Исторически морета”, което се превърна в събитие на годината за града и привлече над 300 000 посетители.

Регата Tall Ships бележи началото си през далечната 1956г. Организаторите от Великобритания се обединили около идеята, че морската надпревара ще спомогне за добрите взаимоотношения и разбирателство между младите хора от различни страни. От тогава Tall Ships се провежда традиционно всяка година, като в нея вземат участие ветроходи от цяла Европа, както и от други континенти.

През 2014г. за пръв път регата Tall Ships ще сe проведе изцяло в акваторията на Черно море. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Сочи и Новоросийск, и румънското пристанище Констанца. В състезанието могат да участват ветроходни съдове с дължина между перпендикулярите от 30 фута нагоре и с екипаж на възраст от 16 до 75 години.

     Двадесет ветрохода от девет нации ще пристигнат във Варна, за SCF Black Sea Tall Ships Regatta по последни данни на организаторите от Sail Training International (STI). В последния момент участие са отказали екипажите на “Аполодор” (Румъния), “Ариал” (Русия), “Аталанте” (Гибралтар), “Каролин” (Украйна) и “Наута Понтикус” (Холандия). Украинската яхта “Тамара” ще пристигне във Варна, но няма да стартира на 3 май в етапа до Новоросийск.

 

Екип на телевизия Bulgaria On Air- с продуцент Силвия Грозева, режисьор Стефан Милов и оператор Галин Божков, ще снима събитието.
Очаквайте скоро разширени репортажи и документални филми от майската регата SCF Black Sea Tall Ships край Варна.
Снимки от регатата Historical Seas Tall Ships Regatta - Варна, 2010 може да видите в галерията тук: