Време за времето - архив

За времето, климата, мисиите на NASA, познатите и
непознатите загадки, природата и перспективите пред глобалната икономика. Предаването се излъчва до 2015 г.

Време за времето. Предаването се излъчва до 2015 г.

Климатичната трагедия на Кирибати

Време за времето, събота, 24 октомври, от 12:30 часа
Публикувана:

Американската журналистка Анна Дей разказва за живота на хората, които всеки ден се борят с високото ниво на океана. Тихоокеанската островна страна Кирибати потъва - всеки ден, малко по малко, но необратимо… Вероятно много от вас са чували за нея, но във Време за времето ще посочим проблемите й такива, каквито са. Такива, каквито американската журналистка Анна Дей ги видя на живо, по време на снимките на документалния си филм, озаглавен „Кирибати – на фронтовата линия“.

Според учените, ако тенденцията с топенето на ледовете продължава, Кирибати ще е напълно под вода до 2050 г. Това означава, че цялото й  население, което е около 100 хил. души, трябва да я напусне и да се засели на друго място. Но как ще стане това и можем ли да говорим за първите „климатични бежанци“ в света – гледайте в събота, от 12:30, в разговора на Красимир Кирев с Анна Дей, по Скайп от Ню Йорк.

Коя е Анна Дей? Анна Дей е независим журналист и изследовател на социалните медии. Позната е със специалните си репортажи и коментари за  CNN International, BBC, Huffington Post, Al Jazeera, както и публикациите си във водещи печатни медии на английски, испански, арабски и иврит. Документалните й телевизионни истории от Бахрейн, Египет, Израел, Палестина, Йордания, Либия и Кирибати й носят редица награди, а Google я включи в класацията си за ТОП 30 на водещите млади умове на нашето съвремие.

Анна Дей е сред основателите на Световния регистър на журналистите на свободна практика в конфликтни региони.

Очаквайте Време за времето!

 

Коментари ( 0 )