112-о място за Банско в класацията на ски курортите в Европа

Най-високи оценки получава австрийският Кицбюел

19.02.2018 | 17:22 Редактор: Тодор Петров
112-о място за Банско в класацията на ски курортите в Европа

Австрийският ски курорт Кицбюел е най-добрият в Европа, а българският курорт Банско е поставен на 112-о място сред 2266 курорта на Стария континент, оценени от най-големия сайт за ски курорти в света Skiresort.info.

Банско дели 112-о място с още 22 ски курорта в Австрия, Швейцария, Франция и Испания, като е оценен с 3,8 звезди при максимални 5. Курортите са оценени по 18 критерия, сред които подготовка на склоновете, лифтове, надеждност на снега, чистота и хигиена, дружелюбност на служителите, гастрономия, наличие на паркинги.

Банско получава максимални пет звезди за лифтовете и въжените си линии, както и за подготовката на склоновете си. В същото време курортът е оценен само с три звезди за достъпност и наличност на паркинги, за екологична ски ориентация и дружелюбност на служителите.

От оценката за специални интереси се вижда, че Банско е добър както за начинаещи, така и за напреднали скиори, оценен с четири звезди. Българският курорт обаче получава три звезди за "семейства и деца" и едва две звезди за наличие на "писти за ски бягане".

Следващите български курорти в класацията са Боровец и Пампорово, които са поставени на 370-о място заедно с още 66 курорта от Стария континент. Те получават обща оценка от 3 звезди. 

Повече по темата четете в Investor.bg